Felhívás!

EMSZ: Lenni vagy nem lenni?

Bár a gyakorlatban gőzerővel zajlanak a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójához, azaz az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tényleges létrehozásához vezető folyamatok, előfordulhat, elvileg legalábbis, hogy az EMSZ mégsem jön létre.

Vonatkozó kérdésünkre Mezei János, az MPP országos elnöke, az EMSZ társelnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján megerősítette, igenis létezik egy olyan, az MPP csíkszeredai küldöttgyűlése által elfogadott klauza, amely kimondja, hogy az önkormányzati választások után meg kell vizsgálni az eredményeket, és annak függvényében kell dönteni a további együttműködésről.

– Elvileg benne van az, hogy nem lesz EMSZ, de miután elindult a közös táncunk, én úgy látom, hogy – néha-néha egymás lábujjára taposva, de – a helyes mozdulatokat felvéve ráálltunk arra a keringőre, ami lehetővé teszi a hosszú távú együttműködést – fogalmazott Mezei.

Az MPP elnöke ezzel együtt nem volt hajlandó megnevezni egy olyan arányt vagy számot, ami alatt nem tekinthető sikeresnek az EMSZ szereplése az önkormányzati választásokon. Mint mondta, „visszalépni nem akarnak”, ez azt jelenti, hogy mégiscsak valamiféle minimális célkitűzésnek tekinthető az MPP mostani 14 polgármestere és 212 helyi tanácsosa, illetve az EMNP 230 tanácsosa.

Újságírói kérdésre válaszolva Csomortányi István, az EMNP országos elnöke, az EMSZ másik társelnöke védelmébe vette a szervezet sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltjének Együtt a magyarokért szlogenjét.
– A megválasztott polgármesternek valóban az egész közösséget kell képviselnie, de az nem róható fel egy magyar párt jelöltjének, hogy a magyar közösségért akar dolgozni. Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezt a tevékenységet más nemzeti közösségek kárára akarja kifejteni – szögezte le Csomortányi. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.