Felhívás!

Gyümölcsöző napot tartottak

Van értelme és jövője a gyümölcstermesztésnek Háromszéken – erre a következtetésre jutottak annak az egész napos előadás-sorozatnak a résztvevői, amelyre február 24-én az árkosi tanulmányi központ konferenciatermében került sor a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és az Agrosic Közösségek Közötti Társulás szervezésében.

A két év szünet után ismét megszervezett gyümölcsnapot több mint hatvan Kovászna, Hargita és Maros megyei gazda tisztelte meg jelenlétével. Bokor Gábor, a rendezvény házigazdája nyitóbeszédében elmondta, Székelyföldön is felívelőben van a gyümölcstermesztés, önerőből vagy különböző pályázati lehetőségeket kihasználva egyre többen vállalkoznak saját gyümölcsös telepítésére. Az egészséges táplálkozás szempontját figyelembe véve a városról falura költözött fiatalok elkezdték felújítani a régi gyümölcsösöket, illetve csemetéket ültetnek. Mint elhangzott, van hova, hiszen Háromszéken csupán 670 hektáron termesztenek gyümölcsféléket, ezzel szemben pityókát 14.000 hektáron.

Kozma Béla, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint az itt termett gyümölcsmennyiség saját szükségleteink kielégítésére sem elegendő, de ha figyelembe vesszük megyénk természeti adottságait, illetve a mezőgazdaság struktúráját, akkor érdemes ezzel az ágazattal foglalkozni. Meglátása szerint az európai zöld megállapodásnak (European Green Deal) is a gyümölcs- és zöldségtermesztők lehetnek a nyertesei.

Hasonlóan vélekedett Könczei Csaba parlamenti képviselői, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja, aki online csatlakozott a jelenlévőkhöz. Mint fogalmazott, Háromszéken van létjogosultsága a gyümölcstermesztésnek, és örvendetesnek nevezte, hogy az elmúlt időszakban fejlődés történt a bogyós gyümölcsök termesztése terén, amelyek közül a fekete ribizlit és az áfonyát emelte ki.

A rendezvény folyamán neves szakemberek tartottak vetített előadásokat, amelyek tematikáját úgy állították össze, hogy mind a profi termelők, mind pedig a hobbikertészek számára hasznos információkkal szolgáljanak. Az előadásokkal párhuzamosan a konferenciaterem előcsarnokában kiállításra került sor. Az érdeklődők a gyümölcsösök ápolására használatos szerszámokat, öntözőberendezéseket, párásítókat, növényvédelmi szereket ismerhettek meg.

Gocz Tibor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.