Felhívás!

Gyenge az idei termés

Gyenge az idei termés Kovászna megye

Majdnem duplájára drágult idén a dió és a dióbél, a téli ünnepek előtt pedig még drágább lehet, mondják a termelők. Az ok az időjárás miatti gyér termés.

Tavaly a héjastól árusított dió kilója 5–6 lej volt, a dióbél kilója pedig 25 lej, idén azonban jelentősen megdrágult. A központi piacon, illetve az online felületeken eladásra kínált dió ára jóval több, mint tavaly. A csonthéjas gyümölcsöt 8–10 lejért kínálják kilónként, de ezt még meg kell tisztítani, így sokkal kevesebb marad belőle, mintha tisztított formában vásárolnánk. A dióbél ára is sokat emelkedett, jelenleg 35–40 lejért kínálják kilóját, annál kevesebbet pedig nem is adnak. Az árusok szerint karácsony előtt még drágább lesz, mivel kevés termett idén, és másképp nem éri meg értékesíteni.

Kerekes András három éve foglalkozik dióval, amióta örökölt egy kisebb kertet több diófával. Mint mondta, az előző években jó termés volt, idén azonban az időjárás miatt sokkal kevesebb dió termett.
– Kora tavasszal még nagy volt a fagy, később a nyári hőség volt erős, és eső sem esett elég, így van olyan fa, amelyről a diószüret alatt alig tudtunk leverni valamit. Mivel kevés van, nemcsak nekünk, hanem másoknak is, így fel kellett vinni az árakat – mondta a kereskedő, aki abban bízik, így is lesz rá kereslet, hiszen az ünnepek előtt mindenki vásárol diót.

A piacon jelenleg egy-két helyen kapható dió, illetve online is megpróbálják értékesíteni a termelők, de egyelőre nem nagy a kereslet, mindenki az ünnepeket várja, akkor jobban fogy majd. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.