Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyászszalag miatt bírságolták meg a nagybaconi polgármestert

Gyászszalag miatt bírságolták meg a nagybaconi polgármestert Kovászna megye

Büntetést rótt ki a Kovászna megyei prefektusi hivatal Nagybacon polgármesteri hivatalának vezetőségére, mert az fekete gyászszalagot kötött a román nemzeti zászlóra – közölte kedden Sebastian Cucu prefektus.

„Nagybaconban az elmúlt napokban Románia nemzeti zászlaját egy fekete szalaggal tűzték ki. Nemhivatalos forrásból úgy értesültem, hogy elhunyt egy városházi alkalmazott, amiért ez úton részvétemet fejezem ki, de ilyet akkor se lehet tenni. (…) A polgármestert megbírságoljuk ezért a tettéért, mert nem engedhetjük meg, hogy így tűzzék ki a nemzeti zászlót. Tudom, hogy a szokásjog ezt írja elő, mert már számtalanszor beszéltünk erről a sepsiszentgyörgyi városházán is, ki lehet tenni azt a fekete zászlót, mert tudom, hogy ezt kéri a hagyomány, de nem ily módon. Máshova kell tenni, nem a nemzeti zászló mellé” – mondta Cucu, hozzátéve, hogy sehol nincs a törvényben utalás arra, hogy fekete gyászszalagot lehetne kitűzni a nemzeti zászlóra.

A prefektus hozzátette, azt fontolgatja, hogy körlevélben emlékezteti a megye polgármestereit a törvényre.

Hirdetés
Hirdetés

Simon András, Nagybacon polgármestere az Agerpres hírügynökség megkeresésére azt nyilatkozta, nem szándékozott megsérteni a román nemzeti zászlót.

„Bolhából elefántot csináltak. Sajnálom a történteket. Az elhunyt hölgy harminc évet dolgozott a városházán, főkönyvelő volt nálunk, tehát a román állam tisztviselője volt. Amióta világ a világ, az a szokás, hogy ha valaki meghal, kitűzzük a fekete zászlót. Mindig így tettük ki, a zászlóra. Nem is én tettem ki, hanem a takarítónő. Amikor visszatértünk a temetőből, megkeresett a prefektus küldöttje, hogy ez így nincs jól. (…) Nem vezérelt rossz szándék, távol áll ez tőlünk. Nem vagyok szélsőséges, hű állampolgár vagyok, sajnálom, hogy így értelmezték, nem ez volt a szándékom” – mondta az Agerpres hírügynökségnek Nagybacon polgármestere.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük