Visszautasított két miniszterjelöltet Johannis

Visszautasított két miniszterjelöltet Johannis Románia

Klaus Johannis államfő nem fogadja el Ilan Laufer fejlesztési és Lia Olguţa Vasilescu közlekedési miniszteri jelölését. A több miniszter kedd délután teszi le az esküt.

Az államfő bejelentette kedden, hogy jóváhagyta a kormányátalakítást, és aláírta a jelöltek miniszteri kinevezését, kivéve a regionális fejlesztési és közigazgatási miniszternek jelölt Ilan Laufert, valamint a közlekedési miniszternek jelölt Lia Olguţa Vasilescut.

Ennek megfelelően a leváltott miniszterek között Johannis nem sorolta fel Paul Stănescu kormányfő-helyettest, regionális fejlesztési és közigazgatási minisztert és Lucian Şova közlekedési minisztert.

Az államfő a következő miniszterek kinevezését hagyta jóvá:

  • Gabriel Leş – védelmi miniszter
  • Marius Budăi – munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter
  • Niculae Bădălău – gazdasági miniszter
  • Daniel Breaz – kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter
  • Alexandru Petrescu – távközlési miniszter
  • Constantin-Bogdan Matei – ifjúsági és sportminiszter

Johannis: Ez a kormányátalakítás egy igen gyenge megoldás

“Ez a kormányátalakítás egy igen gyenge megoldás. Változatlanul azon a véleményen vagyok, hogy ezt a kabinetet, amely annyi problémát okozott az országnak, ki kell cserélni. Addig is, itt van ez az átalakítás. Egyetértek, hogy módosításokat eszközöljenek, de figyelembe kell hogy vegyek néhány dolgot. Először is, egy nehéz feladata előtt állunk: Románia veszi át a jövő félévben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ezzel csak akkor tud megbirkózni, hogyha a minisztériumok hibátlanul működnek. Másodszor, nagyon kevés idő áll rendelkezésre, (…) már most számos tájékozódó látogatásra kerül sor, amelyeken az uniós intézmények képviselői arról akarnak meggyőződni, hogy fel vagyunk készülve az elnökség átvételére’- nyilatkozta az államfő.

A Dăncilă-kabinet új miniszterei kedden 15 óra 30 perckor teszik le a hivatali esküt a Cotroceni palotában – közölte az Államelnöki Hivatal.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.