Felhívás!

Gázolás áldozata lett

Gázolás áldozata lett Kovászna megye

Szeptember 24-én riasztották a megyei környezetvédelmi felügyelőséget, miután egy medve tetemére bukkantak Illyefalva közelében. Az illetékesek rögtön a helyszínre siettek, és igyekeztek kideríteni, hogy mi okozta a bundás halálát.

Lucian Cândea, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrség főfelügyelője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy őket a megyei rendőrség munkatársai riasztották, a helyszínen, az Illyefalvához közeli erdőszélen, pedig egy idős medve tetemére akadtak. A körzeti állatorvos is kisietett a tetemhez, és amint azt utólag megállapították, a maci valószínűleg közúti baleset áldozata lett.

– Nem találtak külső sérülésre utaló jeleket a körülbelül 10 éves medvén, de a belső vérzések arra utaltak, hogy egy jármű üthette el, az állat pedig továbbment, és az említett helyszínen elhunyt. Hangsúlyozom, nem találtunk vadorzásra, csapdázásra utaló nyomokat. Ilyen esetben nem indul utólagos bűnügyi nyomozás. Az illyefalvi polgármesteri hivatal szállíttatta és hamvasztatta el a tetemet – részletezte Cândea, rámutatva, hogy amíg 2 éve számtalan medvegázolást (autó vagy vonat) jegyeztek, addig idénre ezek száma csökkent.

Gheorghe Neagutól, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal vezetőjétől is érdeklődtünk, és kiderült, hogy Illyefalva és Sepsiszentgyörgy határában nem új keletű a medvejárás, számos méhkaptárt dézsmáltak meg itt a bundások, de Előpatak irányából is több példány átvándorol, gondot okoz.
– Nem meglepő, hogy ilyen nagy medvepopuláció mellett el-elütnek egy-két medvét. Közeli ismerősöm is megjárta nemrég, végül pedig a minisztériummal kellett pereskedjen, mert a medve elment, a biztosító pedig nem fizette ki a több ezer lejes kárt. Háromszéken leginkább Málnás, Sepsibükszád környékén történik a legtöbb gázolás, ott van egy átkelőrész, amit gyakran használnak az állatok. Jelenleg a kukoricaterméseknél sok medvekárt jelentenek, tegnap pedig Bodokról, illetve Középajtáról is jelezték, hogy teheneket ölt meg a medve – összegzett Neagu.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.