Felhívás!

Felgyorsul a vizsgáztatás

Felgyorsul a vizsgáztatás Kovászna megye

Ugyan nem kapnak kézhez tálcán, sem vizsga nélkül jogosítványt, de a prefektúrának sikerült lépni az ügyben, hogy az elméleti és gyakorlati vizsga közötti kényszer szülte, több hónapos várakozási idő jelentősen lerövidüljön. Többek között ezzel a jó hírrel is készült keddi sajtótájékoztatójára Kovászna megye prefektusa, Ráduly István.

Rögtön a beiktatása utáni hetekben, azaz még tavasszal találkozott ezzel a problémával a prefektus, miután az audienciákon sokan jelezték, hogy negyed­évnél több is eltelik az ún. teremvizsga és a gyakorlati vizsga között, ez alatt pedig nemcsak a megszerzett készségek kopnak meg, hanem sikertelenség esetén újra hosszas várakozásra kényszerülnek, és így hamar eltelik az egy év, amelynek letelte után újra kell fizetni. Szentgyörgyön még a hónap elején 3–3,5 hónapot, Kézdivásárhelyen 4–4,5 hónapot kellett várni egy sofőrtanoncnak. Mindez azért történt így, mert elégtelen létszámmal működött a jogosítványokat kibocsátó osztály.

Ráduly ez ügyben egy azóta leváltott államtitkárral, Irina Alexevel egyeztetett, aki megígérte, meghirdetik az illető osztályon az üres állásokat. Jelenleg a 12 fő helyett, amennyi az organigrammban szerepel, 8 fő dolgozik, közülük kettő hamarosan távozik. Így hat személy maradna, de ha 4 állást meghirdetnek (az ígéret szerint pár napon belül), akkor tízen fognak majd a lakosság rendelkezésére állni. Igaz, hogy vizsgáztatni a meglévő személyzetnek csak 4 tagja jogosult.

Ezen kívül a prefektus egyik alárendeltje, az említett ügyosztály vezetője, Rico Racoviță felügyelő kezdeményezésére hat, Vaslui megyéből átkért rendőrrel a múlt hétvégén sikerült a várakozók közül 216 személyt levizsgáztatni, ami azért értékelendő haladás, mert a helyi erőkkel egy hét alatt csupán 90 személyre jutott idő. Október 30-án nyolc Bákó megyei rendőrrel gyorsítanak ismét a vizsgáztatáson, így a már jelenleg két hónapra csökkent várakozási időt majd egy hónapra tudják visszaszorítani, év végéig pedig már gyakorlatilag azonnal követheti a vezetési gyakorlat az elméleti vizsgát. Jelenleg a megyében több mint 1000 személy vár arra, hogy megkaphassa a jogosítványát. A prefektus ezúton is köszönetet mondott a Value Centre-nek, mely a helyet biztosította a sofőrvizsgához. A vaslui-i rendőrök pedig azért fejezték ki elismerésüket a kormánybiztosnak, hogy a várakozásokkal ellentétben jó körülményeket és útviszonyokat találtak Háromszéken, a vizsgázók felkészültek, a többi sofőr pedig türelmes, udvarias volt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 7:27
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Ez egy nagyon jó hír. Sok embernek, akik a cikkben említett helyzetben vannak, ez nagy segítség. Ideje volt ezt a hibát orvosolni. Hogy a prefektus úr lánya is most kell vizsgázzon, szerintem nem sokat jelentett. Vagy igen?!
  Őszintén, nem rosszindulatból mondom. Csak az bosszant, hogy személyes okok miatt történnek nálunk általában pozitív változások, s nem azért, mert azoknak amúgy is meg kellene történniük.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 9:33
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Szerintem rossz a szamitas. A 216 szemelybol soknak nem ikerult a vizsgaja es ezeket a szemelyeket ujra kell programalni, tehat uja nonek a hataridok. A prefektus urnak gratulalunk a kezdemenyezesert, ez egy nagyon jo otlet volt. A kovetkezo jo otlet az lenne ha olyan szemelyeket alkalmaznak akik legalabb minimalisan tudnak magyarul. Koszonjuk.

  • User
   Dátum: 2021. szeptember 29., 13:00
   ÉRTÉKELÉS: 13

   De miért nem tud románul? Hogy vizsgázott le, hogy érettségizett?
   Persze, helyi rendőr tudjon magyarul, de épp az a baj, hogy nincsen elegen helyben.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 10:40
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Annyi a rendor mint a hollo Kezdivasarhelyen es megis idegenbol kell hozni rendort, hat uraim akkor minek fizetnek az adoinkbol annyi rendort ha nincs aki vizsgaztasson !!!

  • User
   Dátum: 2021. október 1., 23:23
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Hollót egyet se láttam, varjat annál többet… na igen, vannak elegen s még annál is többen (zsaruk) de vizsgáztatni nem valók. Max. maszkot ellenőrizni.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 12:41
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Szerintem is jó az ötlet,de ha nem kell olyan sokat várni akkor miért helyeztek el a vezetéssel az ötödik hónapra engem és érdekes módón az útánam végzettek már vízsgáztak és én még mindig várok,és persze legyen magyar rendőr a vizsgáztatók köszt mert mindenki nem tud románúl,jó a kezdeményezés.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 16:58
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Szuper hír!
  Épp annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy a sok bunkó analfabétát ne engedjék vizsgázni! B kategóriára legalább 10, C+E kategóriára kötelezzék minimum a 11 osztályt!!!😎
  Az autó fegyver is lehet ha bunkó kezébe kerül!!!! Hány halálesetet okoznak a pár osztályal rendelkező észkombájnok!

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 29., 22:30
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Azon kellene agyalnia a prefektus úrnak, de főleg RMDSZkének, hogy miért belügyminisztériumi alkalmazottak vizsgáztatnak, mert a probléma rendszerszintü. Mondjanak még olyan EU-s országokat ahol rendőrök vizsgáztatnak.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 30., 8:38
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Nálunk egyetlen beszélgetés után is már avattak doktort, mérnököt és más kiemelt szakértőt, csak hallgattak volna vele. A másolt dolgozatok is lassan beolvadnak…Ezen az oldalon, pedig egy okos azon kesereg, ha van ki tud még erről, mai napirenden. Talán, mert érdekelt.

 • User
  Dátum: 2021. szeptember 30., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hosszú évek óta zengedezik, hogy a 8 osztályos oktatásban nyert korábbi záróvizsgát fel kell kerekíteni egy X.osztályos vizsgára, vagy a későbbi 8-ből 9-be soroló ismeretellenőrzőt ki kell pótolni valami 9 és fél szakiskolaival, vagy 10-es nappali iskolás vizsgával. Ennek tessék a szemébe nézni. Rögtön kiderül, hogy százakat csak a vizsgadíjak miatt engednek át. Az asistatokról, pedig ne is beszéljünk…

 • User
  Dátum: 2021. október 1., 8:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az esztelen rohangálóknak mindegy, ha magyarul, ha románul teremtik a veszélyhelyzetet. A meggondolatlanság és a felelőtlenség egy tunyaságból fakadó, rosszul értelmezett tulajdonság.