Felhívás!

A nettó országos minimálbér 10 százalékos megemelését javasolja január elsejétől a kormány

A nettó országos minimálbér 10 százalékos megemelését javasolja január elsejétől a kormány Románia

Az országos bruttó minimálbér közel 11 százalékos megemelését és egy olyan képlet alkalmazását javasolja január elsejétől a kormány, amely alapján a következő évekre is kiszámítható a minimálbér összege – közölte Florin Cîţu miniszterelnök az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács keddi ülésén.

A kormány javaslatát Raluca Turcan részletezte. A munkaügyi miniszter tájékoztatása szerint a bruttó minimálbér közel 10,9 százalékos növelésével (2300 lejről 2550 lejre) 10 százalékkal nő a nettó összeg a január elsejétől. Ez az emelési arány közel áll a szakszervezetek és a munkáltatók javaslataihoz – tette hozzá.

A munkaügyi miniszter elmondta, hogy a kormány az infláció és a termelékenység növekedéséből kiindulva terjesztette elő javaslatát a nettó minimálbér 10 százalékos növelésére. Az arány kiszámításakor az országos átlagbér emelkedésének nem az 50 százalékát vették figyelembe, mint a korábban, hanem a 90 százalékát. Emellett bevezettek egy korrekciós együtthatót is, amit a 2021 végére becsült gazdasági növekedés és az év elején jegyzett gazdasági növekedés különbségéből számoltak ki.

Raluca Turcan elmondta: ezt a képletet fogja alkalmazni a kormány az országos minimálbér következő megemelésekor is, így a munkáltatók hosszú távra tudnak majd tervezni, mert évekre előre ki tudják számolni, hogy mekkora lesz ez az összeg.

A minimálbér megemelése a munkaügyi miniszter adatai szerint az alkalmazottak 34,7 százalékát, mintegy 1.970.000 személyt érint.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások