Felhívás!

Gábor Áron-díj

Gábor Áron-díj Kovászna megye

Idén a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében került sor a Székely Szabadság Napja alkalmából 2008 óta évente kiosztásra kerülő Gábor Áron-díj ünnepélyes átadására. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) legmagasabb fokú elismerésében mindazok részesülhetnek, akik cselekvően részt vettek Székelyföld autonómiája megvalósításának a folyamatában, és kiemelkedő érdemeket szereztek az eléréséért zajló küzdelemben.

„Díjazottaink Székelyföldért megmozgatták Európát” – jelentette ki az egybegyűlteket házigazdaként üdvözlő és a gálaműsort levezénylő Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke.

Az SZNT elnöke, Izsák Balázs elsőként a katalán kormány tagjának, Erika Casajoana Daubertnek nyújtotta át a díjat. Méltatásában dr. Dabis Attila rámutatott, hogy az SZNT által a nemzeti régiók érdekében elindított aláírásgyűjtés spanyolországi sikere a katalán politikusnak köszönhető. Kulcsszerepet játszott az SZNT üzenetének katalánokhoz, baszkokhoz, galíciaiakhoz való eljuttatásában. Ugyanakkor meghatározó szerepe volt a belgiumi kampányban, valamint a kezdeményezés végső sikerében is.

Dr. Sobor Dávid budapesti ügyvéd személyesen nem lehetett jelen az ünnepségen, így Izsák Balázs méltató szavai is csak közvetve juthattak el hozzá. Ezekből pedig kiderült, hogy ő volt, aki hatéves küzdelem árán megteremtette a nemzeti régiók bejegyzésének jogalapját. Munkájának, szakértelmének és szívós kitartásának köszönhető, hogy az SZNT pert nyert Luxemburgban a kezdeményezés tárgyalását visszautasító Európai Bizottsággal szemben.

Végezetül Toró Attila sepsiszentgyörgyi természetvédőt, fotóművészt szólították színpadra, a Gábor Áron-díj átvételére. Méltatója, Gazda Zoltán többek között kiemelte, hogy 2003-as megalapítása óta ő a grafikusa, plakáttervezője, vizuális megjelenítője az SZNT-nek, és a polgári kezdeményezés arculatát szintén ő tervezte.

„Meg kell mutatni, hogy vagyunk” – adott hangot meggyőződésének a kitüntetett rövid köszönőbeszédében.

Az ünnepséghez méltó, emelkedett hangulatot a Plugor Sándor Művészeti Líceum Times for Flute triója, Császár Katalin tanár, valamint Sebestyén-Lázár Kata és Máthé Izabella diákok fuvolajátéka teremtette meg. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.