Hirdetés
Hirdetés

Folytatódik az aláírásgyűjtés

Folytatódik az aláírásgyűjtés Kovászna megye

Jóllehet november 7-én lejárt az aláírásgyűjtés határideje a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés ügyében, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) „saját felelősségre” folytatja az aláírásgyűjtést – jelentette be Sepsiszentgyörgyön Izsák Balázs, az SZNT elnöke (fotónk).

Hirdetés
Hirdetés

Izsák szerint a mi szempontunkból mindenképpen sikernek tekintendő, hogy elértük azt, hogy Székelyföldet „egy sorban jelenítsük meg” Nyugat-Európa autonóm tartományaival, és „kegyelmi időnek” nevezte, hogy hat hónappal meghosszabbították az eredeti határidőt.

– Olyan embereket ismertünk meg, akikkel tudunk tárgyalni nemcsak az aláírásgyűjtésről, hanem arról is, hogy Európa történelmi nemzeti régiói – Székelyföld, Katalónia, Baszkföld, Bretagne, Korzika stb. – összefogjanak, és az érdekeiket együtt jelenítsék meg az Európai Unióban – magyarázta Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke „fontosnak” nevezte, hogy a korábbi három ország mellé még kettőt, Horvátországot és Litvániát „fel tudták zárkóztatni”, bár változatlanul hiányzik még legalább két ország, ezért újabb hosszabbítást kértek. Hozzátette: erre a kérelemre eddig még nem érkezett „egyértelmű, világos válasz”, ezért „saját felelősségre” folytatják az aláírások gyűjtését.

Jelenleg az aláírások száma Svédországban elérte a kötelező küszöb 75 százalékát, és Spanyolországban is meghaladta a 60 százalékot.
– Én bízom abban, hogy sikeres lesz ez a kezdeményezés, tehát egyrészt kezdeményezhetünk egy uniós jogszabályt, másfelől pedig létrejön európai uniós intézményként a Nemzeti Régiók Szövetsége – mondta Izsák, aki úgy vélekedett, hogy a nemzeti régiókban élő ötvenmillió ember önmagában is egy „láthatatlan nagyhatalom”. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük