Hirdetés
Hirdetés

Felavatták az új hidat

Felavatták az új hidat Kovászna megye

Az illyefalvi és a megyei önkormányzat, valamint parlamenti érdekképviseletünk összmunkájának köszönhetően tegnap Tamás Sándor megyetanácselnök és Jakab Barna alelnök, Fejér László Ödön szenátor, Fodor Imre illyefalvi polgármester jelenlétében felavatták az új Olt-hidat a községközpontban.

Hirdetés
Hirdetés

Fodor Imre elmondta, 2006-ban készült el az első tanulmány, amely bebizonyította, hogy a ’80-as években épült híd igen rossz állapota miatt újra van szükség, viszont az akkori kormány bukása keresztbe tett a megvalósításra irányuló igyekezetnek. Az erőfeszítésekre katalizátorként hatott, hogy azok a nagyvállalkozások, amelyeket illyefalvi letelepedésre próbáltak csábítani, jó infrastruktúrát, Brassó fele járható utat, hidat, jó összeköttetést szabtak feltételül. Ma már helyben van a Reproflex cég, és hamarosan újabb vállalkozás költözik a faluba, amelyek közelebb viszik az önkormányzatot kitűzött céljához: hogy önfenntartó legyen.

Addig azonban a megyei tanács jelentős, 600 ezer lejes hozzájárulása nélkül nem tudták volna kifizetni a Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében három éve letett pályázat önrészét sem, ugyanis hatalmas, 1,2 millió eurós összberuházásról van szó, ez az összeg tízszerese Illyefalva egyévi saját jövedelmének.

Tamás Sándor kiemelte, szükség volt arra, hogy a helyi és megyei önkormányzat összedolgozzon, de a parlamenti lobbira is legalább annyira. A következőkben szeretnék a 112-es megyei utat és a 12-es ország-utat összekötő 2,7 km-es szakaszt megyei úttá minősíttetni (a híd már ezt szem előtt tartva készült el), hogy téli-nyári karbantartását is átvehessék. Az átminősítés jogi-technikai procedúráiért Jakab Barna megyei tanácsi alelnök lesz felelős. 

„A székelyföldi települések fejlesztése érdekben elengedhetetlen, hogy legyen erdélyi magyar parlamenti képviselet. A következő négy év a jövőtervezés időszaka lesz, a vidékfejlesztés hangsúlyos szerepet kap, azért fogunk dolgozni, hogy minél több község sikeresen pályázzon európai és kormányzati forrásokra” – emelte ki Fejér László Ödön szenátor. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások