Felhívás!

Folyamatosan igényelhető a HPV-oltás

Folyamatosan igényelhető a HPV-oltás Kovászna megye

Elkezdődött a HPV elleni oltáskampány, az oltóanyagok Háromszékre is megérkeztek. Akik szeretnék megkapni a védő injekciót, folyamatosan jelentkezhetnek a családorvosoknál, a dózisok számát az igénylések szerint növelik.

Országos szinten 20 ezer oltóanyagot osztottak szét, ebből 146 dózist kapott Háromszék – tájékoztatott Ágoston László, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Ebből az adagból azok a személyek részesülnek, akik 2017-ben és 2018-ban iratkoztak fel a programra. A teljes oltás 10-14 éves korig két dózist jelent, de a jelentkezők között akad, aki már betöltötte a 15. évét, így már három dózist kap – mondta az igazgató. Kihangsúlyozta: az oltás azon lányok számára ingyenes, akik 10-14 éves korukban iratkoztak fel. Az oltási akció január 20-án kezdődik, az érintetteket a családorvos értesíti.

Az oltáskampányt követően, idén is lesz olyan hét, amikor felhívják a lakosság figyelmét a méhnyakrák elleni szűrőprogram fontosságára és a HPV-oltás hatékonyságára. Az előfordulás gyakoriságát tekintve, Kovászna megyében a méhnyak-rák a harmadik helyen áll az emlő hónalji részének rosszindulatú daganata, a hörgő- és a bőr rosszindulatú daganata után. Háromszéken közel ötszáz méhnyakrákos beteget tartanak nyilván, tavaly 11 új esetet diagnosztizáltak

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.