Felhívás!

Elvitték a rókát

Elvitték a rókát Kovászna megye

A napokban Sepsiszentgyörgy központjában kaptak lencsevégre egy rókát, amely éppen zsákmánnyal a szájában vágott át az Erzsébet parkon. Aggódó személyek egy megyeszékhelyi állatorvost riasztottak, a ravaszdit végül elkábították, és az erdőben engedték szabadon. Szakértők szerint még viszontlátjuk őt a város utcáin.

Megoszlottak a vélemények a városközpontban lencsevégre kapott rókát illetően: voltak, akik rögtön veszettség miatt aggódtak, mások meg a természet szépségét méltatták, amely „bemerészkedett” a betontömbök közé. Dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos szerint „ilyen még volt, és biztosan lesz is”.
– Nem kell rögtön pánikba esni. Európa nagyvárosaiban rengeteg róka él, hiszen ezek opportunista állatok, olyan helyre mennek, ahol könnyen élelemhez jutnak: például a kukák környékén vagy a tömbházak körül, ahol kóbor álla­to­kat etetnek a lakók. Háromszéken már évek óta nem tapasztaltunk veszettséget, egyetlen megbetegedést sem jelentettek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lehet gond, de pár egyszerű óvintézkedéssel (például ne simogassuk, ne etessük, tisztes távolságból csodáljuk a rókát) az esetleges veszélyeket könnyen háríthatjuk – részletezte dr. Sikó, kifejtve, hogy veszettségre utaló jel lehet, ha az állat felettébb bátor, feltűnően közelít az emberekhez.

Tőle tudtuk meg, hogy a szóban forgó rókát egy récével a szájában fényképezték le, a szépmezői kutyamenhely alkalmazottjai kábították el az állatot az állategészségügyi szakemberek felügyelete mellett, illetve a helyi rendőrség segítségével vitték vissza az erdőbe, ahol szabadon engedték. A megyei főállatorvos szerint még látni fogjuk a rókát a város utcáin, hiszen bármikor visszatérhet a könnyen megszerezhető élelmiszer reményében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.