Felhívás!

Földönkívüliek a székben

Földönkívüliek a székben Kovászna megye

Aligha tudja a páciens, hogy kinek köszönjön kezét csókolomot, s kinek jónapot kívánokat, amikor belép egy fogorvosi rendelőbe, ahol egy orvos és egy asszisztensnő van – a legújabb kori „búvárruhában” teljesen felismerhetetlen a személyzet.

Az országos fogorvosi kamara szabályzata szerint a fogorvosi rendelők nyithatnak, csak „néhány elővigyázatossági szabályt” kell betartaniuk. E szerint az orvosnak és az asszisztensnek is szigetelő, lábfejet is beborító, csuklyás kezeslábast kell viselnie, FFP 2-es, vagy FFP 3-as szűrésosztályú maszkot, szemüveget és arcpajzsot, valamint kesztyűt kell hordania. A páciensek között, függetlenül attól, hogy fogkőleszedés, vagy műtét volt, fertőtleníteni kell a levegőt és a felületeket, ami legalább harminc percet vesz igénybe – mondta el megkeresésünkre Dr. Antalka Huba. A Kovászna Megyei Fogorvosi Kamara vezetője úgy tudja: minden fogorvosi rendelő teljesíti az előírásokat és megnyitott.

– Kényelmetlen, meleg, nehézkes, de válogatni nem tudunk. A kollégák valamennyien alkalmazkodtak, a rendelés fennakadás nélkül folyik – nyilatkozta Dr. Antalka.

Az elnök azt mondja: legtöbben egyelőre nem módosítottak az árakon, de ha a járvány elhúzódik, ez „elkerülhetetlen lesz”. Egy-egy személy egy napi öltöztetése „alsó hangon” 50 lejbe kerül (maszkok, kesztyűk, védőruha, minden egyszer használatos), ezen felül jönnek a fertőtlenítőszerek, a levegő tisztítására használt méregdrága berendezések és egyebek, ezek a kiadások összesen, rendelőnként, naponta, legalább 150 lejre rúgnak. A költségek növekedésével a bevétel csökken, mert az időigényes procedúrák miatt naponta a korábbi kezelések harmadát, jobb esetben felét lehet elvégezni – magyarázza a szakember.              

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások