Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Földekre folyik a szennyvíz

Földekre folyik a szennyvíz Kovászna megye

A földjüket rendszeresen elárasztó tisztított szennyvíz miatt panaszkodtak a szentkatolnai gazdák Tusa Levente polgármesternek, akitől megoldást várnak. Felháborodásukat a legutóbbi kézdiszéki polgármesteri találkozón a polgármester továbbította az illetékeseknek.

Tusa Levente polgármester lapunknak elmondta, már évek óta fáj a helyi önkormányzat feje a kézdivásárhelyi ülepítő állomás tisztítottszennyvíz-csatornája miatt, ugyanis a falu mögött elhaladó árok (akkora, mint egy kisebb patak – szerk.) nagyobb esőzés után rendszeresen kiönt.

– Amíg nincs eső, baj sincs, azonban amikor jelentősebb csapadékmennyiség hull alá, és a Feketeügy vízszintje megemelkedik, akkor az ebbe folyó csatorna zsilipje lezáródik, és a tisztított szennyvíz felveszi a földeket. A tavalyi áradáskor olyan 40–50 hektár földet árasztott el a víz, és hiába gátoltunk, újból és újból kiöntött – tájékoztatott Tusa Levente, hozzátéve, hogy ez a veszély jelenleg is fennáll, hiszen a napokban történt kiadós esőzést követően már több gazda járt az önkormányzatnál panaszt tenni.
A panaszosok között volt Tompa István, szentkatolnai lakos is, aki tudatta velünk, hogy a napokban máris 20 ár kukoricáját vette fel a víz, de ha újabb kiadós esőzés lesz, még több termése veszhet oda.

Hirdetés
Hirdetés

– A megoldás egyszerű lenne. Amikor a Feketeügy növekedése miatt a csatorna zsilipje automatikusa lezáródik, akkor az illetékesek kellene jöjjenek, és szivattyúzással átemeljék a csatorna vizét a Feketeügybe, így előzve meg, hogy az felgyűljön a gát másik felén – javasolta Tompa István, hozzátéve, hogy ő nem szakember, viszont reméli, hogy az illetékesek lépnek az ügyben, ugyanis a gazdák nem maradhatnak folyton a kárral.

Fekete-Kászoni Loránd mérnök, a vízművek kézdivásárhelyi képviselője lapunknak elmondta: a szóban forgó csatornában többnyire eső-, illetve talajvíz folyik, nagyon elenyésző mennyiségben található benne tisztított szennyvíz. A szentkatolnai gondról tudnak, és szerinte a csatorna kiöntése az elmúlt időszakban történt rendkívüli esős időjárásnak tudható be.

Annak kapcsán, hogy szivattyúzással meg tudnák-e fékezni a földek elárasztását, kifejtette: nem látja biztos megoldásnak, viszont leszögezte, hogy a napokban utánajárnak a lehetséges variációknak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük