Hétvégén is ballagtak

Hétvégén is ballagtak Kovászna megye

Péntek–szombaton három szentgyörgyi, három kézdivásárhelyi és a kovásznai középiskola engedte ki az élet dzsungelébe ifjait, remélhetőleg tele célokkal, amelyek irányt mutatnak.

Közel száz ifjú és okos székelyben gyönyörködhettek a Székely Mikó Kollégium udvarán jelenlévő ünneplők: egy matek-info, egy természettudomány, illetve egy társadalomtudomány szakos osztály végzett az idén, és jelen volt öt abból a 14 véndiákból, akik gránit matura oklevelet vehettek át, mert 70 éve végeztek. Egyperces csenddel emlékeztek az elhunyt tanárokra, Szabó Ünigére, Nagy Enikőre és Incze Sándor esperesre.

Kozsokár Hanna, aranyokleveles XII-es búcsúzott a végzősök nevében (tanulmányi átlaga a líceumi években 9,76), Varga Adolf énekelte el az Ismerős Arcok együttes legismertebb számát, Pénzes Bence előkészítős köszöntötte a ballagókat. Az iskola Ezüst oklevelét Dull Brigitta Noémi érdemelte ki, de számos más kiváló diák vehetett át díjat az RMPSZ-től, a Sapientia EMTE-től, a Székely Mikó Kollégium Alapítványtól, a polgármesteri hivataltól és másoktól.

Kozsokár Hanna aranyokleveles végzőstől búcsúzik az igazgatónő
A Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában két osztályban összesen 46 turisztikai és gazdasági technikus végzett. A tornateremben tartott ünnepségen Szabó Virág a XI-esek nevében búcsúzott a végzősöktől; őket Biszak Hanna képviselte, a búcsúzó beszédet ő olvasta fel. Kuti Kinga Kincső, aki 8,99-es átlaggal végzett, beírta nevét az aranykönyvbe, és átadta az iskola kulcsát a XI-eseket képviselő Ionita Gergely Róbertnek. A tanulmányi díjak átadása után az iskola frissen alakult néptánccsoportja zárta az ünnepi műsort, a résztvevők Marosi Árpád református segédlelkész áldásával távoztak.

Iskolaösszevonás után

Egy olyan nemzedék végzett, amely megszenvedte az iskolaösszevonást, a Kós Károly Szakközépiskola hozzácsatolását a Puskás Tivadar-iskolához, de végül is megérkeztek ehhez a határhoz, amelyet most át kell lépniük: a Puskásban három osztály végzett (CNC-gyártástechnikus, környezetvédő technikus és autó-elektronikai technikus) összesen 68 diákkal. Őket Demeter Dávid igazgató és Komán László, a Kós Károly volt aligazgatója bocsátotta útjukra. Az évfolyamelső Tankó Róbert (XII. B.) és Száfta Antal XII. B-s tanuló búcsúzott a végzősök, Tóth Gellért a XI-esek nevében, majd mindhárom osztály feltűzte szalagját az iskolazászlóra, és átadták az iskolakulcsot az utánuk következőknek.

„Megállt az idő”

Pénteken a kézdivásárhelyi Református Kollégium természettudományok és református osztályának végzősei az iskolaudvarról vonultak a templomi ünnepségre. Bartos Károly iskolalelkész igehirdetése után Farkas Ferenc igazgató búcsúztatta a 62 ballagót, felidézve az együtt eltöltött éveket. Az ünnepi beszédek sorát Beder Imre tiszteletes, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye főjegyzője, Fejér László Ödön szenátor, Derzsi Gyula alpolgármester, Sibianu Victor tanfelügyelő és Dimény Erika folytatta. A tizenegyedikes Jánosi Zsolt szavalattal, Tódor Andrea ünnepi beszéddel, Babos Abigél dallal érzékenyítette el a ballagókat.

Ballagnak a refis végzősök Fotó: Lukács Zsombor
Az iskolazászló átadása után a végzősökön volt a sor: Páll Eszter népdallal, Szabó Barbara búcsúbeszéddel, majd mindkét osztály egy-egy dallal búcsúzott iskolájától. Az évfolyamelsőnek járó díjat Kocsis Andrea Zsuzsánna, a Rotary Klub díját Kovács Attila Levente, az RMPSZ-díjat Bucs Anna Krisztina, a kollégium különdíját Kalányos István és Göthér Zsófia, a Pro Paedagogium Alapítvány díját Páll Eszter, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye díját Molnár Mikola Andrea és Dimény Áron, míg a kézdivásárhelyi Református Egyházközség különdíját Farkas Paula vehette át.

Ballagás a GÁMOK-ban

A Gábor Áron Szakképző Líceumban két nappali, egy esti, egy posztlíceumi és két szakiskolai osztályának 134 diákja hallotta péntek délelőtt az utolsó csengőt. Papp Sándor igazgatóhelyettes és a meghívottak beszéde után a tanintézmény diákjai szónoklattal, szavalattal és dallal búcsúztatták a végzősöket, majd miután a ballagók nevében Gál Paula szólt a jelenlévőkhöz, és átadták az iskolazászlót, díjazták a legjobbakat: az évfolyamelsőnek járó díjat Cserei Zoltán érdemelte ki. Az ünnepség a tanintézmény zászlajának kivitelével záródott.

Hat osztály 134 végzőse ballagott a GÁMOK-ban Fotó: Égető Albert

Isten házába „menekültek”

A Bod Péter Tanítóképző végzőseinek pénteki ballagását a kedvezőtlen időjárás miatt ezúttal nem az iskolaudvaron, hanem a kantai Szentháromság római katolikus templomban rendezték. Len Csaba intézményvezető és a meghívottak beszéde után a tanítóképző diákjai, továbbá a Vackor-óvoda és a Molnár Józsiás-iskola növendékei búcsúztatták a ballagókat, majd a zászló- és Aranykönyv-átadás után díjazás következett: az évfolyamelsőnek járó díj Kovács Anitát illette. A végzősök búcsúelőadását (Forró Norbert szónokolt, Bogyó Izabella szavalt, Kovács Krisztina énekelt) követően a rendezvény az iskolakórus által előadott dallal ért véget.

Ne hagyjátok az értékeket!

Szombaton a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor 80 végzősét búcsúztatták. A tanintézményben 4 osztályt (természettudomány-román, természettudomány-magyar némettel, humán magyar intenzív angollal, turisztikai technikus) csengettek ki. A végzősöket Becsek Éva iskolaigazgató búcsúztatta, a helyi önkormányzat nevében Gyerő József polgármester mondott útravalót.

80 végzős ballagott a hétvégén Kovásznán  Fotó: Pixels from Piliske
Az idén a román tagozaton Burnichi Debora-Naomi, míg a magyar tagozaton Deák Gellért Gedeon lettek évfolyamelsők, mindketten 10-es médiával. Az iskola volt diákjáról elnevezett Pap Zoltán-díjat Deák Gellért Gedeon érdemelte ki, akárcsak a helyi RMDSZ díját, az RMPSZ pedig Gál Szilviát jutalmazta. A helyi önkormányzat fejenkénti 500 lejes kiválósági díját idén Deák Gellért Gedeon, Vatány Bíborka, Balogh Zoltán és Kiss Eszter végzősök kapták.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások