Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fokozódik a gyógyszerhiány

Fokozódik a gyógyszerhiány Kovászna megye

Háromszéken is egyre inkább érződik az egész Európára kiterjedő antibiotikum-hiány, bizonyos készítményeket egyszerűen lehetetlen beszerezni. A szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy pánikszerű gyógyszervásárlás helyett egészségük megőrzésére és immunrendszerük megerősítésére fordítsanak fokozott figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés

A kácsos-Tartán Hilda, a sepsiszentgyörgyi Medicom gyógyszertár patikusa elmondta, főként a gyerekeknek szánt antibiotikum-készítményekkel vannak nagyon nagy gondok, de a köptető szirupok, a gyulladás-, láz- és köhögéscsillapító szerek beszerzése is egyre nehezebb feladat a szülők számára. A kialakult helyzetet csak tovább rontja, hogy most már a felnőtteknek szánt antibiotikum-készítmények is csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre.

Megpróbáltuk kideríteni, mi lehet a gyógyszerhiány oka, a legtöbb helyen azonban csak azt a választ kaptuk, hogy az említett orvosságok a forgalmazók lerakataiból is hiányoznak, így nincs ahonnan megrendelni azokat. Sajtóinformációk szerint a több országra kiterjedő gyógyszerhiány lehetséges okai közt szerepel a megnőtt kereslet, a nyereséges gyártást nehezítő emelkedett energiaár, a hatóanyagok esetében a Kínától és Indiától való nagyfokú függés, a csomagolóanyagok hiánya és nem utolsó sorban az alacsony eladási ár.

Szabó Péter, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke szerint, amennyiben a patikában nem található meg a kezelőorvos által felírt gyógyszer, akkor minden esetben vissza kell menni az orvoshoz, és vele konzultálni a lehetséges megoldást illetően. Az úgynevezett természetes antibiotikumokról – például a gyógynövényszaküzletekben kapható Biomicin és Triomicin tablettákról – elmondta, lehet használni azokat, de nem a gyógyszer helyett, és vigyázni kell, mert bármennyire is növényi készítményekről van szó, lehetnek mellék- és kölcsönhatásai ezeknek a termékeknek is.

Akácsos-Tartán Hilda gyógyszerész hozzátette, ebben a nehéz időszakban jó lenne a megelőzésére fektetni a hangsúlyt, változatos étrenddel, teákkal, vitaminokkal támogatni immunrendszerünket, amennyire csak lehetséges. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük