Felhívás!

Fogyatékkal is lehet teljes az élet

Fogyatékkal is lehet teljes az élet Kovászna megye

Kedden, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából a baróti Tortoma Önképző Kör meghívottjai is olyan, fizikai fogyatékkal élő fiatalok voltak, akik, bár születésük óta együtt kell élniük testi hibájukkal, a mindennapokat mégis teljesen normális emberekként töltik: dolgoznak, sportolnak, zenélnek, jól érzik magukat.

A székelyszáldobosi Nyikó Anetta 24 éves, egyetemet végzett, és programozóként dolgozik. Születése óta mozgássérült, élete során már 12 műtéten esett át, mélypontra hetedik-nyolcadik osztályos korában került, azonban a kilencedik osztály elkezdésével a Baróti Szabó Dávid Líceumban, amikor környezete is megváltozott, tudatosult benne, hogy amennyiben ő maga nem fogadja el sorsát, úgy másoktól is hiába várja, hogy őt elfogadják.

A 30 éves, kézdivásárhelyi Oláh Attila szintén születése óta mozgássérült, számára életének fordulópontja kilenc évvel ezelőtt, 2010-ben következett be egy, a fogyatékkal élők számára rendezett kerékpárverseny alkalmával, amikor látta, hogy mások is vannak az övéhez hasonló élethelyzetben, ám mégis sportolnak, teljes életet élnek.

– Akkor tudatosult bennem, hogy nekem is így kell tovább élnem, attól kezdve környezetem is kezdett elfogadni – mondta.

Gyakran előfordul, hogy mindkettőjüket megbámulják az utcán, ám Anetta szerint ez őt már nem, legfennebb a kísérőit zavarja. A gyerekek időnként nevetnek rajta, mondják, hogy né, ott megy a „kicsi néni”; hasonlóképpen Attila is már viccként fogja fel, ha netán „falábúnak” titulálják, és visszaszól, hogy az nem is faláb, hanem karbon!

Fogyatékosságuk ellenére mindkettőjüket önállóságra nevelték, aminek idővel beértek az eredményei: Anetta informatika egyetemet szakot Marosvásárhelyen, a Sapientián, kihangsúlyozva, hogy azért választotta a Sapientiát, mert ott segítettek neki a legtöbbet, Kelemen András dékán szinte az ajtóban várta, bemutatva neki az épületet, és minden segítséget megadva, hogy szabadon, könnyen mozoghasson. A baróti líceumos éveiből szintén kellemes emlékei maradtak.

Attila szintén egyetemet végzett, csak ő Csíkszeredában. Ott kezdett el biciklizni, régi álma volt, hogy sportolni tudjon, ami megvalósult. Profi sportolóvá vált, Európa- és világkupa-versenyen, Európa- és világbajnokságon vett részt, majd a Rio de Janeiróban megrendezett paralimpián is.  Később egyesületet alapított, a Kendu (az angol You can do it – meg tudod csinálni – fonetikus átírásának rövidítéséből) Egyesület célja, hogy bátorítsa a fogyatékkal élőket, másokat pedig arra, hogy fogadják el őket. Attila eddig 94 versenyen vett részt, mint mondta, az aktív sportolást folytatni akarja, de paralimpiai szereplésről már nem álmodozik.

Anetta számos egyesületbe bedolgozik, önkénteskedik, zenél, szükségét látja annak, hogy a fogyatékkal élők világát közelebb vigyék az emberekhez. Egy fogyatékkal élőknek szervezett zenei tehetségkutató programnak köszönhetően egy együttesnek is tagja lett, és nem titkolt vágya, hogy egyszer nagyszínpadon is felléphessenek. Továbbá családalapításról is álmodozik, de szándéka munkahelyén is helyt állni, és miért ne, előrelépni. Sok sikert kívánunk hozzá!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások