Felhívás!

Fogászat az iskolákban

Fogászat az iskolákban Kovászna megye

Minden évben, minden sepsiszentgyörgyi iskolás és óvodás gyereket legalább egyszer megvizsgál egy fogorvos, és kisebb beavatkozásokat ingyenesen elvégez, ezt a célt tűzte ki az iskolákat fenntartó önkormányzat akkor, amikor felújított öt iskolai fogorvosi rendelőt – mondta el Sztakics Éva alpolgármester.

Sztakics Éva kifejtette: minden iskola be van osztva valamelyik rendelőhöz, és ragaszkodnak ahhoz, hogy folyamatos prevenció legyen, hogy minden gyereket rendszeresen megnézzen a fogorvos.

– A felújítást az önkormányzat 150 ezer lejes keretösszegből fedezte, az orvosokat a közegészségügyi igazgatóság fizeti. Arra biztatom a szülőket, az osztályfőnököket, hogy éljenek a lehetőséggel, és vigyék a gyerekeket a fogorvoshoz, hisz ha ebben a korban hozzászoknak a rendszeres ellenőrzéshez, az hosszú távon rendkívül hasznos lehet. Arról nem is beszélve, hogy – amennyiben a szülő beleegyezik – egy fogtömést, esetleg húzást, ingyenesen elvégeznek az iskolában. A rendszer hasznos lehet azoknak is, akik esetleg saját fogorvoshoz ragaszkodnak, mert az ellenőrzés alkalmával az iskolai fogorvos mindig jelzi, hogyha beavatkozásra van szükség – mondta el megkeresésünkre Sztakics Éva, aki hozzátette: a fogszabályzó esetleges szükségességét szintén jelzik az orvosok, ez viszont sajnos nem „fér be” a keretbe.

Dr. Antalka Huba, a Kovászna Megyei Fogorvosi Kamara elnöke arról számolt be, hogy a kamara szakmai segítséget nyújtott a felszerelés kiválasztásánál, biztosított orvost, és az ötből már akkreditált is három rendelőt. Szabályszerűen működnek már a rendelők a Székely Mikó Kollégiumban, a Mikes Kelemen Líceumban és az Ady Endre Általános Iskolában, folyamatban van az akkreditáció a Gödri Ferenc- és a Mihai Viteazul-iskolában.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások