Felhívás!

Országos rendőrtalálkozó

Országos rendőrtalálkozó Kovászna megye

Péntektől vasárnapig a kovásznai Clermont szállodában tartotta ez évi találkozóját az International Police Association (IPA), azaz a nemzetközi rendőrszövetség romániai tagozata. A több mint száz résztvevővel zajló rendezvénynek először volt Kovászna megye a házigazdája.

Servo per Amikeco – barátsággal szolgálni a jelmondata az IPA-nak, és ennek szellemében gyűltek össze a találkozó résztvevői Kovásznán, eleget téve Popa Florin kézdivásárhelyi rendőrparancsnok, az IPA országos alelnöke meghívásának.

Popa Florin alelnöktől megtudtuk: első ízben tudták a megyében megszervezni a konferenciát, amelyen összesen 45 IPA-régió képviseltette magát, rendőrök, határőrök, tűzoltók, csendőrök és börtönök munkatársai voltak jelen. A találkozón a hétköznapi, szakmai gondok mellett az IPA tevékenysége is napirendre került. „A Kovászna megyei IPA-nak többrétű tevékenysége van, megemlíteném, hogy Kézdivásárhelyen immár nyolc éve szervezünk olyan találkozókat, amelyen olyan bel- és külföldi kollégák vesznek részt, akikkel jó szakmai és baráti kapcsolatokat ápolunk. Így egy moldovai csapat mellett rendszeresen érkeznek rendőrkollégák Mezőkövesdről és Paksról, 2019-ben tíz küldöttséget fogadtunk” – magyarázta a parancsnok.

Szombaton gálaszerű megnyitót tartottak a szálloda Millennium termében, ennek díszvendége a Zágonban született Szabó Kati többszörös olimpiai és világbajnok tornász volt, akit hosszú perceken át tapsoltak a konferencia résztvevői. Popa virágcsokorral köszöntötte a díszvendéget, majd a mikrofonnál elmondta: nagy megtiszteltetés számukra, hogy körükben köszönhetik az IPA tiszteletbeli tagját, akit elért eredményeiért 2008-ban fogadott jelképesen sorai közé a háromszéki rendőrkapitányság.
Popa egy új IPA-jelvénnyel és emlékplakettel mondott köszönetet a négyszeres olimpiai bajnoknak, hogy elfogadta a meghívásukat, hasonló plakettet kaptak a díszasztalnál ülők, így Olaru Florin IPA-elnök, Tudor Corina, az állami kincstár képviselője, Tudor Mihai, a Kovászna Megyei Rendőrkapitányság parancsnokhelyettese, Nichifor Adrian, a Kovászna Megyei Csendőrség parancsnoka és Gandrabur Gheorghe, a moldovai IPA alelnöke. Ez utóbbi a moldovaiak részéről ajándékcsomagot adott át a Franciaországban élő bajnoknak.

Szabó Kati holnap Kézdivásárhelyen lesz, a Turóczi Mózes-iskolát keresi fel, szerdán sepsiszentgyörgyi, csütörtökön pedig brassói iskolákat látogat meg. 

Az IPA-nak Romániában kb. 40 ezer aktív és nyugalmazott rendőr a tagja, tiszteletbeli tagságot az kaphat, aki teljesíti a szigorú kritériumrendszert. Az IPA-t 1950-ben álmodta meg Arthur Troop angol közrendőr, és mára a világ egyik legjelentősebb civil szervezetévé vált. Az IPA eszmeisége a világ minden táján ugyanazt a határokon átnyúló barátság, szolidaritás, egymás segítésének szándékát és üzenetét hordozza. Érdekesség, hogy jelmondata – Servo per Amikeco – eszperantó nyelven van, ezzel is a 62 országban jelen levő szervezet nemzetköziségét hangsúlyozzák.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.