Felhívás!

Fittyet hánynak a törvényre

Fittyet hánynak a törvényre Kovászna megye

Mellőzve a törvényt, mely szerint biztosítania kellene a szociális rendszer költségeinek 90%-át (a maradék 10-et pedig a megyei önkormányzatok), idén a kormány példátlan módon alulfinanszírozta a rendszert. Tamás Sándor megyetanácselnök és Vass Mária, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi vezérigazgatóság vezetője szerdán sajtótájékoztatón számolt be a részletekről.

Egyik évben sem tartotta magát a kormány a törvény előírta arányhoz, de idén már a januári költségvetésben is csak 50%-os részesedéssel számolt júliusig. Ígéretük szerint a költségvetés-kiegészítéskor pótolták volna az elmaradást, de a júliusban esedékes kiigazításkor is csak egyhavi fedezetet utaltak ki. Novemberig a szociális rendszer fenntartásában 70%-os a megye hozzájárulása, 30% -os a kormányé, utóbbi 11.200.000 lejjel tartozik a helyi önkormányzatnak.

Tamás Sándor elmondta, több kollégájával együtt november 13-án a kormányfővel és a pénzügyminiszterrel is találkoztak ez ügyben, akiktől ígéretet kaptak, hogy szerdáig rendezik az elmaradást. Október 24-én megjelent a kormány költségvetését módosító rendelet, de ebben sem szerepelnek az ígért összegek. Így tehát a megye kiszorította a rendszerben dolgozók elmaradt októberi fizetését, 3 millió lejt az 581 alkalmazottra számítva, a bérek csütörtökig eljutnak a dolgozókhoz. Közben azonban a tanácselnökök igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra, amely országos szinten 850 millió lejjel tartozik a gyermekvédelmi rendszernek.

Csak Háromszéken 33 szolgáltatást működtet a szociális ellátási rendszer, több mint 1000 ellátottról van szó, országszerte pedig több tízezer személyről, akikre a járványhelyzet közepette amúgy is fokozott nyomás hárul, mondta Vass Mária.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 26., 11:10
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Becsapta az onkormanyzatokat , nyugdijasokat , az egeszsegugyi szolgaltatas nagyjabol a Covid 19 -rol szol , az oktatas a beka s….ge alatt van Egyetlen igeretet sem tartotta be idaig a Iohannis – Orban kormany , csak a liberalis politikusok kampanyara van penz. Mehetnek szavazni mar aki akar , de ezekert kar a faradsag ,,Maradj otthon ,,! –