Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Finom falatkák az aporosok gasztronómiai kiállításán

Finom falatkák az aporosok gasztronómiai kiállításán Kovászna megye

Pénteken a tanintézmények népszerűsítését szolgáló Mesterségek hete elnevezésű rendezvénysorozat keretében tizenötödik alkalommal rendeztek gasztronómiai kiállítást a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum étkezdéjében.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Constantinescu Herman, a tanintézmény igazgatója köszöntőjében az általa vezetett intézmény nyújtotta lehetőségeket ismertette.

„Az Apor Péter Szaklíceum szakiskolai szinten a pincér- és elárusító-képző osztályoknak, líceumban a gasztronómiai technikus osztályoknak nyújt gyakorlati képzési lehetőséget. Ugyanakkor kantinnak konyhának, étkezdének és bentlakásnak ad helyet több mint 30 diák számára” – hangsúlyozta.

Az intézményvezető a beiskolázási terv erősségeiről is szólt.

„A mezőgépészet összefügg a mezőgazdasággal, ez összefügg az állattenyésztéssel, állategészségüggyel és a nyert termékeken keresztül a közélelmezéssel. Mindezen szakmák irányításához szükség van közgazdaság ismeretekre, ennek a közgazdaság technikusok képzése által teszünk eleget” – fejtette ki.

Ami a tizenötödik alkalommal megrendezett gasztronómiai kiállítás létjogosultságát illeti, eképpen vélekedett.

„A gasztronómiai kiállítást szakmai börzével ötvözzük, ezért vannak a cégek is meghívva e rendezvényre, melyen bemutatjuk a diákok által elsajátított szakma egy része: egyebek mellett az alapanyagok beszerzése, azok ellenőrzése, az elkészítés, felszolgálás, a tápanyagismeretek, azaz a gasztronómia alapjait tanították meg az oktatók és vállalták, hogy a jelenlevő meghívottaknak azt higiénikus körülmények között bátran bemutassák” – érvelt.

Fotó: Iochom István

Szakmát a kézbe

Azt is kiemelte, nem üresben őröl, aki a szaklíceumban folytatja tanulmányait, hiszen az oktatás a munkaerőpiac igényeinek figyelembe vételével történik.

„Középkáderekre is nagy szükség van és Kézdivásárhelyen a vendéglők, panziók, üzletek tele vannak aporos gyakornokokkal, illetve végzősökkel. Mi termeljük a munkaerőt már 20 éve” – összegzett.

Alkotás a tankonyhán

Bardócz Lívia aligazgató, közélelmezési oktató az iskola nyújtotta lehetőségek mellett a kiállítás tárgyát képező falatkákról (canapes) szólt. „A kis pirítósokat, szendvicseket az iskola tankonyhájában készítették el diákjaink odaadással, szeretettel, a tevékenységben 40 tanuló vett részt Páva Carmen Gabriela tanárnő és jómagam irányításával” – emelte ki, majd a jelenlévőket utazásra hívta az ízek világába.

Páva Carmen Gabriela közélelmezési mérnök a bemutatott étkek készítésének mikéntjét osztotta meg lapunkkal.

„A falatkákat az általunk biztosított alapanyagokból itt, az iskolában készítették el irányításunkkal a diákok. Az elkészítésben és felszolgálásban a harmadéves agroturisztkai- és a másodéves pincér-osztályok tanulói vettek részt” – sorolta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük