Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Figyeljünk rájuk is!

Április másodika az autizmus világnapja, amikor a betegségre hívják fel a figyelmet, mivel keveseket érintő, mégis jelentős társadalmi probléma. Háromszéken két központban is foglalkoznak autista gyerekekkel: Sepsiszentgyörgyön az autisztikus és érzékelési zavarokban szenvedők számára létrehozott nappali központban, illetve a kilyéni otthonban.

Az autizmus egy idegfejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. A tünetek csaknem minden esetben egész életre szólóan megmaradnak, és a beteg egész életében mások gondozására szorul. Az előfordulási gyakorisága: minden tíz­ezer ember közül 5 mutat autista tüneteket, ugyanakkor a fiúk körében sokkal gyakoribb, mint lányok esetében – áll a statisztikákban.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna megyében, a Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság nyilvántartásában 66 autista, valamit autisztikus elemekkel rendelkező gyermek szerepel – tájékoztatott Fehér Gabriella irodavezető. A 3–8 év közötti gyermekek rehabilitációja az autisztikus-érzékelési zavarokban szenvedő gyermekek rehabilitációs központjában történik Sepsiszentgyörgyön, a nagyobb korcsoportok számára pedig a Székely–Potsa Rehabilitációs Központ nyújt különböző szolgáltatásokat Kilyénben.

Ami a felnőtteket illeti, az igazgatóság nem tud pontos adatokkal szolgálni, mert esetükben a besorolás másképp történik, általában társul valami más betegséggel, és a társult betegségek kategóriájában kerülnek nyilvántartásba. Így a felnőtt fogyatékkal élők nyilvántartásában autistaként mindössze 16 személy szerepel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük