Felhívás!

Figyeljünk az árakra!

Kezdődik a téli árleszállítás időszaka, amit a kereskedőknek előzetesen be kell jelenteniük. A fogyasztóvédelem a vásárlókat is óvatosságra inti.

A törvény szerint szezonális árengedményt vezethetnek be a kereskedők január 15-e és április 15-e között (az őszi-téli kínálatra), illetve augusztus 1-je és október 31-e között (a tavaszi-nyári kínálatra). Az árleszállítás időszakát, illetve az engedmények mértékét előzetesen be kell jelenteni a fogyasztóvédelmi hivatalnál és az önkormányzatnál. Sepsiszentgyörgyön eddig senki nem tett le ilyen típusú kérést a polgármesteri hivatalhoz – tudtuk meg az illetékesektől. Amennyiben elmulasztják a kereskedők ezt a kötelezettséget, 400–2000 lej közötti büntetést kaphatnak. A cégek 45 napon át jelenthetik be az árengedmény időszakát, de ezen időszak túllépéséért akár 20.000 lej is lehet a pénzbírság, valamint a fogyasztóvédelem munkatársai elrendelik az árengedmény megszüntetését.

A fogyasztóvédelem elsősorban a vásárlókat figyelmezteti, hogy elkerüljék az esetleges csapdákat. Fontos figyelni az akciókra, főleg a 2+1 típusú kínálatoknál, hogy valóban kedvezményről van-e szó, vagy csak be akarnak csapni. Arra is fontos figyelni, hogy a leárazott termékek korábban mennyibe kerültek, hogy megvédjük magunkat attól, hogy ugyanazon az áron vásároljuk meg, mintha engedmény nélkül tennénk. Fontos, hogy a kereskedőknek jól látható helyen kell feltüntetniük a korábbi és a csökkentett árat, valamint az üzletben plakátokon is kell jelezniük az árkedvezmények mértékét.
Sepsiszentgyörgyön főként a ruhaüzletekben alkalmazzák a szezonvégi leértékelést, de több turkálóban hetente vannak ilyen akciók, amikor az áru 25-50 százalékkal olcsóbb, mint egyébként.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.