Felhívás!

Alkotmánybíróságon a költségvetés

Mi lesz akkor, ha az alkotmánybíróság kimondja, hogy alkotmányellenesen fogadták el az idei költségvetés törvényét, amit már ki is hirdetett az államfő, és érvénybe is lépett? Hogyan lehet törvényes egy törvénytelenül elfogadott jogszabály? – kérdeztük Puskás Bálint korábbi alkotmánybírót.

A szakember azt mondja: a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem a törvényt támadta meg, hanem annak elfogadási módját, hogy tudniillik normális parlamenti vita nélkül, úgynevezett felelősségvállalással került elfogadásra a jogszabály.

– Ez azt jelenti, hogyha az alkotmánybíróság úgy dönt, a költségvetést nem lehet ezzel a módszerrel elfogadni (ezt nem írja explicit verbis az alaptörvényben), akkor ez a módszer mostantól kezdve nem alkalmazható. Az alkotmánybíróság döntései ugyanis, éppúgy, mint a törvények, csak a jövő tekintetében fejtik ki hatásukat. Azaz ez a törvény érvényben marad, de innentől kezdve a következő kormányok nem alkalmazhatják ezt a módszert a költségvetés elfogadáskor – magyarázza a nyugalmazott alkotmánybíró.
A Ludovic Orban vezette kormány december 23-án vállalt felelősséget a parlament előtt az állami költségvetés és a társadalombiztosítási költségvetés törvényéért. Klaus Iohannis államfő január 6-án hirdette ki a két törvényt, amelyek még aznap este megjelentek a Hivatalos Közlönyben. A parlament két házának elnöke óvást nyújtott be az alkotmánybírósághoz a büdzsé felelősségvállalással történő elfogadása miatt, a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktusra hivatkozva. A taláros testület döntése értelmében a felek január 10-ig fejthették ki írásban álláspontjukat ezzel kapcsolatban. Az esetet január 20-án tárgyalja az alkotmánybíróság.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.