Felhívás!

Erélyesebb testület kell!

Erélyesebb testület kell! Kovászna megye

A tavaly leginkább az önkormányzat tulajdonában levő épületek felújítása, korszerűsítése szerepelt napirenden Szentkatolna községben, idén az aszfaltozásra helyezik a hangsúlyt – tudtuk meg Tusa Levente polgármestertől, aki tervei szerint idén is megpályázza az elöljárói tisztséget.

Évértékelőjében Tusa Levente arról tájékoztatott, hogy tavaly sikerült 300 méter aszfaltot önteniük Imecsfalván. Ha minden jól alakul, még összesen 2 millió lej értékben terveznek aszfaltozni Szentkatolnán, Martonfalván, illetve Imecsfalván, mivel az elhúzódó közbeszerzések miatt az időjárás nem kedvezett volna a munkálatnak. Ezért a szóban forgó, önerőből finanszírozandó aszfaltozás tényleges megvalósítása idénre marad.

A tavalyi év sikerének könyveli el a polgármester annak a 6 pályázatnak a lebonyolítását, amelyeket a megyei tanács támogatott, és melyeknek anyagi szükségleteihez az önkormányzat is hozzájárult. Ezen pályázatokból külső javítási munkálatokat végeztek a szentkatolnai orvosi rendelő épületén, illemhelyet alakítottak ki, és belső munkálatokat végeztek a szentkatolnai művelődési házban; ugyanide székeket, asztalokat vásároltak, javították a martonfalvi, tanácsépületként ismert ingatlant, újrafedték a hatolykai tekepályát, javítási munkálatokat végeztek a szeszgyár épületében. Ugyancsak az elmúlt év eredményének tekinti, hogy állami támogatással sikerült 600 hektár földet ingyenesen telekkönyveztetni – ezt a műveletet idén folytatják.
A 2020-as év további tervei között megemlítette az imecsfalvi iskolának és óvodának helyet adó, az 1800-as években létesült épület felújítását. Az ehhez szükséges terveket még tavaly elkezdték készíteni, de megjegyezte: mivel műemlék épületről beszélünk, a tényleges kivitelezésig még hosszú bürokratikus út van hátra.
Idénre tervezik pályázat útján véglegesíteni a vízhálózat lefektetését Imecsfalva teljes területén, illetve Szentkatolnán és Hatolykán azokban az utcákban, amelyek kimaradtak a hálózatból. Mindezek mellett idén folytatják a falvak utcáinak és a mezei utaknak a karbantartását. A további tervekről majd a későbbi költségvetés függvényében kíván beszélni.
Kérdésünkre Tusa Levente elmondta: idén is indul a helyhatósági választásokon. Egyelőre más jelentkezőről nem tud, de mint minden választáskor, idén is számít „ellenfélre”. Igaz, az előző évek választási statisztikáit figyelembe véve nem kell aggódnia, hiszen eddig többnyire 85 százalékos fölénnyel győzött.
Annak kapcsán, hogy milyen csapattal folytatná a munkát, a polgármester (s egyben szenkatolnai RMDSZ-elnök) tudatta: alpolgármesternek a jelenlegit, vagyis Fülöp Barnát tartja a legalkalmasabbnak. Ugyanakkor mindenképp azt szeretné, ha pártállástól függetlenül sokkal erélyesebb testülete lenne a községnek, olyan tanácsosokra vágyik, akik naprakészek a határozattervezetekkel, és konkrét elképzelésekkel érkeznek az ülésekre. Szentkatolnán jelenleg 10 RMDSZ-es, 2 EMNP-s és egy független tanácsos alkotja a testületet. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. január 19., 18:43
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tisztelt Nagy úr.
  Ujságiró-i kötelessége megtudni a 600 hektár ingyenessen telekkönyvezett területböl menyi a polgármester úr és családja tuljdona.(nagyon érdekes a szám) és az RMDSZ választmány vajon egyett ért az indulással a helyhatósági választásokon _:? vagy talán indul az RMDSZ támogatássa nélkül is?
  Köszönjük szépen.