Felhívás!

Fél év türelem a kormánynak

Fél év türelem a kormánynak Kovászna megye

Fejér László Ödön az előző ciklusban képviselő volt, most szenátor, a szállítási és energetikai bizottság tagja. Véleménye szerint a román politikai kultúra nehezen változik, még jó ideig megtartja „balkáni” jellegét, de biztosra veszi, hogy ebben a közegben is előre lehet vinni Székelyföld, a magyar közösség ügyét.

– Miben más szenátornak, mint képviselőnek lenni?
– Mind az alsóházban, mind a szenátusban a törvények alkotása a feladat, ezért mondom néha viccesen, hogy a „törvénygyárban” dolgozom. A megye egyetlen magyar szenátoraként viszont irányomba az elvárások és a felelősség is nagyobb.
– Habár ellenzékben az RMDSZ, bizonyos kérdésekben nem zárják ki azt, hogy támogassák a kormányt.
– Decemberben a szociáldemokraták és az ALDE elsöprő többségben nyerte meg a választásokat, ezek után az RMDSZ nem tehet mást, mint várni legalább fél évet, hogy a kormány bebizonyítsa: a kampányban tett ígéretek nem üres beszéd volt. Ehhez meg kell adni neki a lehetőséget. Mivel a kormányprogramban szereplő célkitűzések egy része megegyezik a mieinkkel, mindaddig támogatjuk a kormányt, amíg betartja szavát, mert ami ma történik a politikában, az nem előreviszi, hanem hátráltatja az országot.
– Csak hát még mindig nincs költségvetés…
– Az említett politikai csatározásoknak köszönhető, és az önkormányzatok működését is ellehetetleníti. Nem lehet tervezni, beruházni, pályázni. A tervezetet, amit láttam, összességében jónak találom, autópályák építése, egészségügyi és olyan más fejlesztések szerepelnek benne, amelyek az itt élők javát szolgálják. Igaz, sokan túl optimistának találják a számokat, amelyekre alapoz.
– Ön szerint joggal váltott ki közfelháborodást, tüntetéseket a közkegyelemről szóló kormányrendelet előterjesztése?
– A kormány kommunikációs hibát követett el, nem tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy mi a célja a tervezett rendelettel, módosításokkal. Másrészt az ellenzék és a média egy része félretájékoztatja a lakosságot. A rendeletben olyan elemek szerepelnek, amelyeket az Európai Unió javasol. Az ország börtöneiben túlzsúfoltság és áldatlan állapotok uralkodnak, ami miatt sok elmarasztalásban van része Romániának. A kérdést közvitára kellett volna bocsátani, a módosításokat a parlament elé kell terjeszteni.
– Ön az egyik fő mozgatórugója a minorita rendház felújításának, az erre letett pályázatot viszont visszautasították Gyulafehérváron. Mi a következő lépés?
– Az indoklás, amivel elutasították, egyszerűen nevetséges: bizonyítani kell a katolikus egyház létét alapító okiratokkal! Ezt a város vezetése megfellebbezte, amennyiben ismételten elutasítják, a kulturális minisztériumhoz fogok letenni módosító javaslatot, hogy az újraépítést foglalják bele a költségvetésbe.
– A Lacto Prod szövetkezettel is pályáznak egy tejüzem beindítására…
– Igen, és remélem, sikerrel visszük végig, a kézdivásárhelyi ipari parkban szeretnénk beindítani. Nehéz évet zártunk, de optimizmusra ad okot az, ahogyan a gazdák mellénk álltak. A szövetkezet fejlődik, a piacról pozitív visszajelzéseket kapunk termékeinket illetően. Az a kérésem a lakosság felé, kóstolják meg minél többen, és amennyiben jónak találják, ajánlják másoknak is, mert ezzel Székelyföld fejlődését segítik elő!

Dávid Sándor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.