Felhívás!

Feketemunkás-razzia

Háromszéken a feketemunkások jelentős részét – az erdőkitermelés után – a mezőgazdaságban buktatják le a megyei munkafelügyelők. Javában zajlik a mezőgazdasági szezon, így várhatóak az ellenőrzések is – tudtuk meg Ördög Lajostól, a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség vezetőjétől.

Ördög elmondta, ha a munkás szakkiképzésen vett részt, csökken a munkabaleset lehetősége, a mezőgazdasági idénymunkáknál kevés a valószínűsége annak, hogy alapos munkavédelmi képzésben részesüljenek a napszámosok. Ennek ellenére Háromszéken csupán kirívó esetekben történik olyan halálos baleset, amelyben feketemunkások válnak áldozatokká. Amúgy ezek az incidensek, habár munkahelyen történnek, az alkalmazás hiányában nem minősülnek munkabalesetnek.

– Nem csupán testi épségüket veszélyeztetik, hanem komoly bírságokkal is számolniuk kell azoknak, akik feketén dolgoznak. A leggyakoribb gond, hogy az alkalmazó egyeztet valakivel, aki saját csapatával érkezik a mezőre dolgozni. Ellenőrzésekkor szokott kiderül, hogy nem mindenkinek vannak rendben a papírjai, előfordul, hogy egyeseknek személyi igazolványa sincs, így nem lehet a napszámos regiszterbe felvezetni őket. Mivel ezek a személyek csapatban dolgoznak, nem lehet szétválasztani őket, a munkáltató pedig inkább kockáztat, és feketén dolgoztat – részletezte a szakember.

Még mindig működik a papírforma alapú napszámos regiszter, ám a törvény szerint decemberig az online regisztrációs rendszerbe kell beírni a napszámosokat, ezután pedig naprakészen kell vezetni ott az adatokat.

Háromszéken idén havonta átlag 3–4 feketemunkás bukott le feljelentések, különféle ellenőrzések következtében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások