Felhívás!

Több új orvos érkezett

Több új orvos érkezett Kovászna megye

Bővítik a kézdivásárhelyi kórházat, a sebészet is megújul, és új, hiánypótló szereppel bíró orvosok is érkeztek. Nehézségek továbbra is vannak, de ez az egész rendszert jellemzi az országban, főleg az alulfinanszírozottsággal küszködnek –hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón.

Egy lépést tett a fejlődés irányába a kézdivásárhelyi kórház, ugyanis egy olyan rendelő nyílt meg, ami eddig nem volt a céhes városban, nevezetesen az endokrinológia, ahol dr. Pályi-Kis Izabella fogadja a pácienseket – kezdte a beszámolót dr. Kelemen András, a kézdivásárhelyi kórház szóvivője, korábbi vezetője, aki Canea-Kocsis András kórházmenedzser társaságában számolt be az újdonságokról. A kabinet a volt üzemi rendelő épületében működik, amint megépül az új szárnya a járóbeteg-rendelőnek, akkor oda költöztetik.

Egy másik újdonság, hogy a napokban Bokor Tibor polgármester két és fél millió eurós szerződést írt alá az új épületszárny finanszírozására, az összegből emellett kb. 500 ezer euró értékben vásárolnak orvosi felszerelést. Az új épület a mostani járóbeteg-rendelő toldásaként lesz felépítve, és amint elkészül, akkor a kórház ezen részét a Vasút utcából is meg lehet közelíteni, amivel egy eléggé nagy problémát sikerül megoldani. „Ez is egy régi folyamat eredménye, két éve zajlik a háttérmunka, amiben fontos szerepet töltött be Bartha János, a városháza pályázatírója. Hasonlóan nagy munka előzte meg a sebészet felújítását is, remélhetően ott is hamarosan elkezdődhet az épület rehabilitálása” – tudtuk meg dr. Kelementől, aki köszönetét tolmácsolta a helyi tanácsnak és Bokor Tibor polgármesternek, hogy szívükön viselik az egészségügyi intézmény sorsát.

Ez azért is fontos, mert az intézmény finanszírozási gondokkal küszködik, 2012-től változatlan a biztosító által megtérített betegek utáni tarifa. Segítséget nyújtanak a környékbeli önkormányzatok is, havonta lakosonként 50 banival járulnak hozzá a kórház működtetéséhez.

A nőgyógyász főorvos kifejtette: a fizetések emelkedése pozitívumot hozott magával, szerencsére sokan döntenek úgy, hogy itthon, a barátok és a család környezetében maradnak úgy is, hogy a nyugati bérek még mindig jóval magasabbak a romániai juttatásnál. Így dr. Kaucsár Roland személyében a kórházba ortopéd szakorvos érkezett, az eddig egyedül tevékenykedő dr. Szabó István altatóorvos munkáját most már dr. Borbáth Anikó és dr. Páll Zsuzsa segíti. Van szemész is – dr. Mágori Tünde –, aki jelenleg szülési szabadságon van, a pszichiátrián dr. Dimény Edina dolgozik, de új erő dr. Dósa Edina rekuperációs specialista is, illetve dr. Májai Bruno, aki a tébécérendelőben teljesít szolgálatot, ugyanakkor érkezik egy diabetológus is.

A régi belgyógyászat kapcsán elhangzott, hogy az épületet nem érdemes rehabilitálni, a falak salétromosak, a kialakítása sem olyan, hogy megfelelő lenne egészségügyi ellátásra.

– Az épület elhelyezkedése lehetővé tenné, hogy egy idősotthon működjön benne, ahol a szakorvosok ellátást tudnának nyújtani, de ki tudná szolgálni a mosoda vagy adott esetben a kantin is. Ez az elképzelés viszont nehézségekbe ütközik, az ingatlan ugyanis a műemlékzónában van – summázott a szóvivő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 4., 8:21
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hát ez valóban jó hír. Az új orvosok remélhetőleg emelnek a szolgáltatás színvonalán. Mert az, főleg a sebészeten hagy némi kívánnivalót maga után….

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 4., 9:57
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Ha nem toldanának az épületbe, akkor is meg lehetne közelíteni a vasút utcából. Éppen a lakatot kellene le venni a kapukról mint ahogy a személyzet teszi is 😊

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 4., 11:24
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Papiron hadseregnyi orvos van, de valóságban ha a betegek felkeresik öket, kiderül, hogy hol ez nincs, hol meg amaz.Ha egy szakorvos hiányzik bizonyos idöre a munkahelyéröl,jó volna erröl értesiteni a családorvosokat is,hogy ne küldjék fölöslegesen a betegeket az illetö szakorvoshoz.

  • User
   Dátum: 2019. szeptember 4., 13:02
   ÉRTÉKELÉS: 11

   Ahhoz, hogy legyen kórház-családorvos kapcsolat ,kellene egy valódi orvosigazgató nem egy báb óriási fizetespotlekkal ezért a pluszpozicioert . Ja és az igazgató úr néma vagy nem tudja elmondani amit a szóvivője kigondol? Ami a plusz kaput illeti abból nem lesz semmi. Egyszerűen nem akarják. Egy hang az alagsorból.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 4., 23:34
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ez mind szép és jó a kérdés az ,hogy ezek az orvosok meddig maradnak ?Addig ameddig valaki ki nem turja őket.
  Mert volt még itt orvos de ahogy jött úgy ment is.Valaki nem kérdez rá mi az oka annak ,hogy ilyen kevés időt töltenek itt az orvosok.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 5., 0:39
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Igazgatovalltas nem volt csak egy babot tettek oda aki szoszerint vegrehajtja az utasitasokat….:)) -Ez ugy nem zavar gondolom senkit… :))))