Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Fejlesztések célkeresztben

Fejlesztések célkeresztben Kovászna megye

Pénteken közös sajtótájékoztatón számolt be az új mandátum első hónapjáról a megye vezetősége: Tamás Sándor megyetanácselnök, Jakab István Barna alelnök és Kovács Ödön megyemenedzser; Henning László alelnök igazoltan hiányzott. Az eskületétel óta eltelt időszakról a nagy képet Tamás Sándor festette meg, amit aztán a többiek árnyaltak.

Hirdetés
Hirdetés

Miután múlt szerdán még nagy problémát okozott a megyei önkormányzatnak, hogy a gyermekjogvédelmi rendszerben levőknek a kormány nem biztosította az októberi béralapot, pénteken jó hírként jelentette be Tamás Sándor, hogy a kormány fizet, illetve tervezett költségvetés-kiigazítás ügyében kell a szükséges dokumentációt eljárnia Henning Lászlónak, ezért is hiányzik. Az elnök elmondta, az intézmény struktúráját átszabták oly módon, hogy a fejlesztéseknek kedvezzen, Jakab István Barna új alelnök keze alá adták a pénzügyi-gazdasági, közbeszerzési és urbanisztikai osztály felügyeletét.

Miután a közelmúltban versenyvizsgán is elnyerte főépítészi tisztségét Riti Raul, az urbanisztikai osztályon is az eddiginél gördülékenyebben mehet a munka emelt létszámú személyzettel. Az akadozó ügymenet a közbeszerzési osztályra is jellemző volt – ismerte el Tamás, mondván, a pályázatok lebonyolításához ezen is változtatni kell. A tanácselnök beszélt a megyei fejlesztési terv készülő, 2021-től 2030-ig érvényes kiadásáról is. Az új stratégia kidolgozásában szintén szerepet kap Jakab alelnök mindamellett, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetem közreműködő oktatóival és a megyei intézményekkel is folyamatosan konzultálnia kell.

Ezután a fiatal alelnök vette át a szót, aki szerint az új terv sarkalatos pontjai a beruházások, hiszen ki kell használni az új európai pályázati ciklus lehetőségeit, a turizmus tekintetében pedig felkészülni a vidombáki repülőtér és az autósztráda maximális kihasználására, de „zöld”, környezettudatos fejlesztésekre is gondolnak, hogy sikerüljön betartani az uniós célszámokat. Ide tartozik az „okosítás” is, azaz hogy szenzoros, csak a szükség szerinti mértékben működő közvilágítással, zebrákkal, felügyeleti rendszerrel és intelligens buszmegállókkal legyenek az utak ellátva. A digitalizálás, a papír kiszorítása az ügyintézésből ugyancsak elsőrendű cél a megyei tanácsnál és a vidéki önkormányzatoknál egyaránt. A meglévő uniós pályázati kiírásokat kihasználva a lécfalvi hulladéklerakó fejlesztésére ezután tennének le pályázatot, a 114-es megyei út „okos” megtervezésére pedig már megtették a lépéseket.

Henning Lászlónak többek között a megyei tanács és az alárendeltségébe tartozó intézmények szakapparátusának felügyelete a feladata, ez összesen 1930 embert jelent, legtöbb a kórháznál és a gyermekjogvédelmi rendszerben van.

Kovács Ödön megyemenedzser hatásköre a PNDL kormányprogram és a Regionális Operatív Program keretében zajló nagy útfelújítások és hídépítések levezénylése. Beszámolója szerint a legnagyobb a 13E országúton zajló, 27 millió lejes munkálat, amit jövő év végéig be kell fejezni. Az ajtai hídra sajnos, a harmadik közbeszerzésen sem került kivitelező, de a Maksa és a besenyői letérő közötti, 1,3 km út és híd elkészítésére igen, és folyamatban van a közbeszerzés két kisebb hídra Cófalván és Várhegynél. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 2., 13:00
  ÉRTÉKELÉS: 6

  “Az ajtai hídra sajnos, a harmadik közbeszerzésen sem került kivitelező”. Ha a nagyajtai hidat értik, nem is csodálom, mert az annak idején kellett volna rendesen megcsinálni, nem ilyen egy sávost, amelyen egyszerre csak egy autó fér el! Hiábavaló pénzkidobás volt, akárcsak az elhíresült “A borvizek útja” nevű pályázat.

 • User
  Dátum: 2020. december 2., 17:05
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A tombhazak szigetelesere lessz majd valamifele palyazat, mert a teli gazszamlak nagyon megterheloek egy atlagos csaladnak. A lepcsohazakban mar nem ritka, hogy 4-5 lakasban nem laknak huzamosan, mert kulfoldon dolgoznak vagy falura kikoltoztek es igy nagyon sokat kell mukodtetni a gazkazant. A szomszedok egy resze 16 fokon tartja a kazant, igy en “melegitem” az o lakasukat is, mert en 21 fokon mukodtetem a gazkazant. Az interneten vannak kimutatasok amely szerint nem az autok szenyeznek a legtobbet, hanem a haztartas melegitesere elegetett futoanyagok. Tehat ha “zoldek” akarunk lenni, akkor ott kell javitani ahol a legnagyobb pozitiv hatas elerheto. Es a gazzal mukodo autoknak is kisebb a labnyoma, mint az elektromos autoke, tehat az elektromos autobuszok vasarlasa is varhat meg, amig jobb telesitmenyt nem tudnak nyujtani es persze lessz helyi szerviz is.

  • User
   Dátum: 2020. december 2., 23:11
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Az én tömbházamban is több lakás üresen áll, az allattam lakó gyengén fűt, a mellettem lakó külföldön dolgozik és csak 6 havonta jön hazza 1-2 hétre, tehát tudom vagyis “átérzem” a helyzetett. A kazán egész nap duruzsol, de házicipő nélkül nem lehet járkálni a házban, hiába mutat 22 celsziusz fokot a termosztát a lábam fázik.

 • User
  Dátum: 2020. december 2., 19:26
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Sajnos Tamas Sanyi eseteben is nagyon talalo a regi mondas: “a hal a fejetol buzlik”! Leosztott feladatkorok? Es akkor mivel foglalkozik TS? Zabhegyezessel es ures, logikatlan politikus beszedekkel?

 • User
  Dátum: 2020. december 3., 8:11
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Azon kene elgondolkodni, hogy hogyan lehet “megszuntetni” hogy a szulok elhagyjak gyerekeiket, hogyan lehet a kiskoru anyak szamat visszaszoritani. Termeszetesen vannak tragediak, balesetek amikor a gyerek elveszti a szuleit, de ezek szama kisebb mint az elhagyatott gyerek szama. Termeszetesen ez nem egy konnyu dio, de azert a gyerek is boldogabbak lennenek, ha egy szereto csaladban nevelkednenek fel. Azert valhol es valamikor csak el kell kezdeni a megelozest, merthanem ez egy “fenektlen” zsakhoz fog hasolnitani, a penzt a vegtelesegig pupumpaljuk a rendszerben egy par igazgatot fizetunk.