Felhívás!

Farsangolóban Ürmösön

Farsangolóban Ürmösön Kovászna megye

Az erdővidéki farsangok közül idén legkorábban az ürmösit tartották: a téltemető vidám menet szombaton, február 6-án járta végig a falut. Az ünnepi ruhába öltözött fiatalok a falu végén gyülekeztek, ahonnan az Apácáról hívott fúvószenészek akkordjaira 11 órakor indult el a nádfedeles bolondszekér.

Az egyébként egy nászmenetet megjelenítő farsangolókat idén Opra Csongor vezette mint vőfély. Őt további négy pár követte lóháton, köztük a farsangi menyasszony és a vőlegény. A végén haladt a bolondszekér, melyben szintén jókedvű fiatalok ültek, akik a magyar zenevilág széles repertoárjából válogatva daloltak, közben-közben pedig nagyokat kurjongattak.

A menetet végig érdeklődők követték, s amely kapu előtt megálltak, ott rendszerint fiatal lányok kínálgatták őket finom, ropogósra sült pánkóval, szendviccsel, netán egy pohár pálinkával vagy borral. Egy-egy ilyen megálló alkalmával a zenészek a házigazda kedvenc nótáját húzták, amiért cserébe a már említett kínálmáción kívül a gazda feladata volt diszkréten pénzzel is jutalmazni a farsangolókat.

Nagyjából, mondhatni, az egész falu az úton volt a farsang alkalmával, ami nem is csoda, hiszen, mint többen mondták, Ürmösön ez a legnagyobb ünnep. Idősek sem tudtak konkrétan választ mondani arra, meddig nyúlik vissza ez a szokás, csak annyit válaszoltak, hogy így volt „már az ő idejükben” is. Némelyikük egy-egy szívhez szóló magyar nóta után könnyet is hullatott, valószínűleg emlékezve a már elmúlott szép időkre, fiatalságukra.

A menet a vonatállomásra is kitért, itt hosszabb ideig időztek, de vonat nem jött, amit végül senki sem bánt, mert addig is – a fúvósok mellett – a Hargita megyei Abásfalváról érkezett zenészek húzták kitartóan a nótacsokrot, sokak örömére. A farsangolók végül az unitárius papilakra tértek be, ahol Szabó Előd lelkész és neje fogadta őket gazdag kínálmációval, vidám hangulattal.

Gyerő Barna polgármester lapunknak elmondta, mint másutt, Ürmösön is az a baj elsősorban a farsanggal, hogy kevés a fiatal, aki már szerepet vállalna benne: egyre fiatalabbakhoz kell folyamodni. A vőfély kiválasztása például úgy történik, hogy a szervezők a lovat legjobban megülő, legtapasztaltabb fiút kérik fel erre a szerepre, idén ezt a szemmel láthatóan nagyon fiatal Opra Csongor vállalta, aki elmondta, hogy ez már a negyedik alkalom, amikor lóháton járja végig a farsangot. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.