Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fagypont alatt, de tűrhető

Fagypont alatt, de tűrhető Kovászna megye

Az ország keleti részében mérték hétfőre virradóan a leghidegebb hőmérsékleti értékeket, Háromszéken viszonylag enyhe az időjárás.

Székelyföldi viszonylatban – a lakott települések sorában – Csíkszeredában volt a leghidegebb hétfőre virradóan. A hargitai megyeközpontban –10,3 Celsius-fokot mértek, a szintén hideg pontoknak számító Gyergyóalfaluban és Maroshévízen viszont csak –6,2, illetve –5,2 Celsius-fokot. Székelyudvarhelyen már jóval enyhébb volt a hajnal –4,4 fokos minimummal, Marosvásárhelyen még ennél is mérsékeltebb (–2,5 Celsius-fok), de Sepsiszentgyörgyön (–3,3 fok), illetve Kézdivásárhelyen (–4,2 fok) sem fagyott túlságosan.

Nem így az ország keleti részén, ahol Aknavásár vitte a prímet –11,5 Celsius-fokkal, de hasonlóan hideg volt Bákóban (–11,3 fok) vagy Németvásáron (–11 fok).

Ehhez képest az ország nyugati részén éppen hogy fagyott, még a mínusz két Celsius-fokot sem érte el a hideg Nagyváradon, Szatmáron, Aradon. Ami a hótakaró vastagságát illeti, Csíkszéken és Udvarhelyszéken akár a 25 centimétert is elérheti, noha a székek központjában, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen nem több mint 10 centiméter. Ehhez képest a Bucsin-tetőn 33 centiméter, és – érdekességképp – a Bâlea-tónál több mint másfél méter.

 

Mi várható?

 

A régiók többségében fagypont feletti hőmérsékleti értékekkel köszönt be február, jelentősebb mennyiségű csapadékra főleg 2-a és 5-e között lehet számítani – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) január 30-a és február 12-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Az előrejelzés szerint Erdélyben az első napokban 2-3 Celsius-fok körüli átlagos nappali csúcsértékekre lehet számítani, majd mínusz 2 Celsius-fokig hűl le a levegő, jövő héten pedig ismét 1-2 Celsius-fokra emelkedik – ismerteti az előrejelzést az Agerpres.

Éjszaka ezen a héten mínusz 2, mínusz 3 Celsius-fokig csökken a hőmérséklet, később mínusz 8, mínusz 9 Celsius-fokos minimumokkal is lehet számolni. Gyenge csapadék – főleg hó formájában – gyakran előfordulhat a következő két hétben, de főleg február 2-a és 5-e között lehet erre számítani.

A hegyekben az első napok mínusz 4 Celsius-fok körüli maximumai után mínusz 8 Celsius-fokra csökkennek a nappali csúcsértékek, majd a jövő héten mínusz 3, mínusz 2 Celsius-fok körül alakulnak. Éjszaka az első hét végéig mínusz 10 Celsius-fokig, aztán mínusz 12 Celsius-fokig hűl le a levegő, február 7-e után pedig mínusz 8 Celsius-fok körüli minimumok várhatók.

Jelentősebb mennyiségű csapadékra február 2-a és 5-e között lehet számítani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük