Hirdetés
Hirdetés

Ezért vannak a segítőpontok

Ezért vannak a segítőpontok Kovászna megye

Sok az elrontott adatlap a népszámlálás május 15-ig tartó első szakaszában, csak Sepsiszentgyörgyön 2967 (10,7%), és ezek főleg az otthon kitöltöttekből kerülnek ki. Országosan viszont még magasabb, közel 13% a hibás adatlapok aránya – közölte Antal Árpád polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. Utolsó nekifutás az első szakasz végén, lássuk még egyszer, mire kell vigyázni.

Hirdetés
Hirdetés

Elsősorban arra figyeljünk, hogy ha csak egy mód van rá, ne halasszuk a második szakaszra a kitöltést. Ez kiemelten érvényes az ideiglenesen külföldön dolgozók és tanulók számára, hozzájuk ugyanis nincs ahogy eljussanak személyesen a recenzorok, így esetükben nem lesz feltüntetve a felekezet, nemzetiségi hovatartozás, anyanyelv – figyelmeztetett az elöljáró.

Azok, akik kitöltötték már az adatlapokat, a nepszamlalas.ro weboldalon ellenőrizhetik, hogy az érvényes-e (validált). Amennyiben nem találják nevüket az oldalon, akkor sem, ha már eltelt hét nap a kitöltés óta, kitölthetik még egyszer a kérdőíveket, mert az utolsó dátum szerinti adatokat tekintik érvényesnek. Jó a válaszadást egy segítőponton megtenni, mert feleannyi időbe telik, mint otthon, és biztosan helyesen lesznek az adatlapok kitöltve. Intő jel, hogy a hibásan kitöltők száma a statisztikai intézet szerint most, az utolsó napokban nőtt meg. A visszaigazoló e-mail nem a helyességet tanúsítja, csupán azt, hogy kitöltötték az adatlapokat. Azok, akik megkapták a szabadnap kitöltéséhez kellő igazolást, azok érvényesnek és helyesnek tekinthetik az adatlapjukat.

Jelenleg minden segítőpontnál sorok vannak, minden biztatás ellenére sokan hagyták az utolsó pillanatra a kitöltést. Hogy mégis gördülékenyen menjen a munka, a héten (péntekig) még működik a tíz népszámláló iroda, közülük hat szombaton, négy pedig még vasárnap, az első szakasz utolsó napján is. A Beör-palotában az RMDSZ-irodában hosszabbított nyitvatartással várják az embereket, pénteken 8 és 16 óra között, szombaton, vasárnap 10 és 18 óra között.

Kovászna megye az országos lista élbolyában található, tegnapi adatok szerint Brassó, Hargita, Teleormani megyék után a negyedik helyet foglalja el azt tekintve, hogy a lakosság milyen arányban számláltatta meg magát. Az 50 ezernél több lakossal rendelkező városok rangsorában pedig Sepsiszentgyörgy két nappal ezelőtti adatok szerint az első helyen volt – közölte Antal Árpád polgármester. Az erdélyi magyar közösségből eddig mintegy 450 ezer lakost vettek nyilvántartásba.
Május 16-án megkezdődik a népszámlálás második szakasza, amikor a recenzorok személyesen keresik fel otthonaikban a lakosokat, amennyiben nem találják otthon őket, még legalább egyszer visszatérnek. Ha a második szakaszban sem sikerül megszámláltatni, az adminisztráció adatbázisai alapján töltik fel a lakosok adatait, de akkor már nem fog szerepelni a nemzetiség, vallás, anyanyelv, és ez közösségünket, közösségi jogainkat érzékenyen érintheti. Jó tudni azt is, hogy a második szakaszban már nem jár a kitöltésért szabadnap.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 11., 9:44
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Hat ha csak ilyen egyszeru lenne, hogy ketszer felkeresik, akkor negyedenek se lesz kitoltve, mert vannak , akik 10-ik megkeresesre se lesznek otthon. Ez nem ilyen merev dolog, latszik, soha nem jart terepen, aki ilyeneket mond. Egyeztetesek, alkalmazkodas, ebbol all a hazagolas.