Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jöhetnek a zöldbuszok

Jóváhagyta múlt heti gyűlésén a sepsiszentgyörgyi helyi tanács, hogy elektromos buszok megvásárlása céljából társulási szerződést kössön az önkormányzat Árkos községgel.

A 12 elektromos busz vásárlására 38.733.181 lejt pályázna a város az Országos Helyreállítási Alap keretéből a regionális közszállítás, illetve a fenntartható városi közlekedés kiépítése érdekében. Ehhez ugyan a Sepsiszentgyörgy metropolisz-övezetébe eső minden településnek (szám szerint 12-nek) társulási szerződést kell kötnie, viszont mivel a pályázati határidő sürgetett, ez csak Árkossal valósulhatott meg, viszont így is elfogadják a dokumentációt.

Hirdetés
Hirdetés

„Ugrásra készen és jól értesültnek kell lennie az önkormányzatnak, hogy amikor szükséges, gyorsan lépjen, mert nagy a kereslet az elektromos járművekre, ha elérik az országosan megcélzott autóbuszszámot, lecsúszhatnak egyes pályázók” – mondta Tóth-Birtan Csaba alpolgármester.

A cél érdekében a megyeszékhelyi önkormányzat további kötelezettségeket vállalt, például állja a pályázatban el nem számolható költségeket (29.750 lej), területet biztosít 45 autó-töltőállomás létesítéséhez – Árkosra is jut kettő –, amelyek összértéke öt és fél millió lej, viszont ezeket a fejlesztési minisztérium egy különalapjából finanszírozzák majd. További 16 szolgálja majd az elektromos buszok táplálását: 12 lassú töltésű állomást telepítenek a szépmezői új depóba, 4 gyorstöltőt pedig az autóbuszok útvonalai mentén.

A pályázat folytatása a szén-dioxid kibocsátását célzó, környezetbarát és intelligens várost elképzelő törekvéseknek, amelyeknek egyik foglalata a város által 2018-ban elfogadott Városi Mobilitási Terv, megvalósítását pedig a Regionális Operatív Program keretében letett pályázatoktól (is) remélhetjük.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük