Felhívás!

Ez aztán fegyvertény!

Egyre paranoiásabb Dan Tanasă, aki újabban hagyományőrző táborokban látja Románia területi épségére a veszélyt. A blogger legutóbb a zabolai Csipkésben megszervezett Őseink és hőseink emlékezete 1848–1849 nevet viselő hagyományőrző-ismeretterjesztő táborra bukott ki, katonai kiképzőtábort sejtve a tulajdonképpeni játszadozás mögött.

A tábort augusztus 4–10. között hozta tető alá a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület, partnerségben a szegedi 3-as Honvédzászlóalj és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület málnásfürdői tüzércsapatával. A huszárok a zabolai Csipkésben ütötték fel a „főhadiszállásukat”, viszont mivel a zabolai kastélyban ezzel egy időben zajlott a nemzetközi tánctábor, így annak szervezői kérésének eleget téve vállalták, hogy abba az ünnepségbe is bekapcsolódnak.

Pál Olivértől, a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület elnökétől megtudtuk: jelentették a zabolai rendőrőrsön, hogy egy bizonyos nap egy bizonyos létszámú csapat hagyományőrző ruhában fog a főúton masírozni, tehát maximálisan eleget tettek a törvényes előírásnak. Ezt a rendőrség nyugtázta is, viszont később „felsőbb utasításra” jelentkeztek a hagyományőrzőknél, bevizsgálni a „fegyvereiket”.

– Én elővettem a legjobb puskánkat, bemutattuk, hogy az egy igencsak jó másolat súlyra és színre. A rendőr megmosolyogta, majd elment – magyarázta Pál Olivér.

A blogger egyébként azt adta hírül, hogy Kovászna Megye Tanácsának és Kézdivásárhely Önkormányzatának támogatásával olyan katonai tábor zajlik, ahol az ifjak felesküsznek Magyarország zászlójára, és fegyveres kiképzésben részesülnek. „Katonai egyenruhában masíroznak Zabola utcáin a gyerekek, félelmet ébresztve a románokban, akik nagyon jól tudják, hogy mit kellett elszenvedjenek 1848–49-ben a hasonló uniformist viselőktől” – írta. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások