Felhívás!

Erre érdemes adakozni

Erre érdemes adakozni Kovászna megye

Ahogy azt már korábban megírtuk, idén nyolc civil szervezet pályázott a Civil Liciten való részvételre, hogy tervei kivitelezéséhez megszerezze a szükséges anyagi erőforrásokat. A Háromszéki Közösségi Alapítvány bíráló bizottsága három projektet választott ki a licitre, az alábbiakban ezeket ismertetjük.

A Háromszéki Közösségi Alapítvány 2012 óta finanszírozza az iskolások honismereti kirándulásait Nem térkép e táj programja keretében, hogy a diákok a szülőföld megismerésével jobban kötődjenek a hazához, és kevésbé legyenek elcsábíthatók a külföld által. A megcélzott támogatásból, ami minden projekt esetében 5000 lej, 450 diáknak lehet buszos kirándulást szervezni Háromszéken. Eddig évente 30-40 kirándulásra került sor, a diákok mindig más régiót látogattak meg, ezen alkalmakkor pedig idegenvezető, jó helyismerettel rendelkező ember magyarázott kezdetben a történelmi-épített örökségről, utóbb már a gazdaság is bekerült a megismertetendő objektumok közé: helyi kézműveseket, műhelyeket, vállalkozásokat, termelőket látogattak meg az osztályok.

A Turul Iroda a külföldön és a hazai nagyvárosokban már jól ismert TedX előadássorozatra igényelt 7500 lejes támogatást. A TED beszélgetések mottója: Olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A TEDx előadássorozatok olyan események, amelyeket a licenc megszerzése után bizonyos (esetenként igen költséges) feltételek betartásával, és az előadások szerzői jogainak átadásával bárki megszervezhet, az előadók ugyanakkor ingyen vállalkoznak arra, hogy 18 percben átadják gondolataikat, inspirálják a hallgatóságot. Olyan előadókat hívnának meg, akik a következő megcélzott témákban tudnának érdekfeszítő előadásokat tartani: talpon maradni nehéz helyzetekben, sikeres vállalkozások, minden céllal történik az életben, hogyan legyünk magabiztosak, és ne féljünk kockáztatni, hogyan ne add fel, ha a sportban ütközöl nehézségbe. Az eseményre jövő áprilisban kerülne sor, és bár ez általában fizetős részvétellel zajlik, a szervezők a kevésbé jó anyagi helyzetben levőknek ingyenes belépést biztosítanának.

Végül a kézdiszentléleki Perkő Néptáncegyüttes is versenybe száll Székelyek ünneplőben című tervezett előadása kivitelezési költségeinek összegyűjtéséért. Ezzel a produkcióval három székely falu, Csíkszentdomokos, Nyárádselye és Vajdaszentivány táncait, húsvéti, pünkösdi és karácsonyi ünnepeinek hangulatát állítanák színpadra, hogy azt elevenen tartsák, és megismertessék a tágabb közösségben is. A műsort decemberben állítanák színpadra Kézdiszentléleken, azután pedig a térség több falujában is. Az összesen 8800 lejes költségvetésbe 5000 lejt várnak az október 20-án Csernátonban tartandó Civil Licitből, a különbséget más forrásból szerezték meg. 

Archív fotónk egy korábbi díjkiosztón készült.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. október 19., 13:44
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Nagyon jo kezdemenyezes. Szoktam nezegetni a TEDx vallomasokat, de szerintem meg a haromszeki ember, nagyon ritkan eri el azt a szintet, de talan tevedek. Es valamikor mi is el kell kezdjuk a latokorunk szelesiteset, ami nem fog tetszeni egyes embereknek, erdekeknek. Sok sikert kivanok.