Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Erősdön folytatják

Erősdön folytatják Kovászna megye

A kilencedik Székföldi Magyar Napok rendezvénysorozat idei első kiadásán, Hidvégen ünnepeltek a helyiek a szomszédos települések, Erősd és Árapatak magyar ajkú közösségével. Az eseményen megnyitották Gy. Szabó Béla fametsző, grafikus emlékkiállítását, valamint régizene-koncertre is sor került.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Hidvégi Református Egyház és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete által megtartott esemény célkitűzése, hogy a Háromszéken szórványsorsban élő magyar közösségek is részesüljenek az identitáserősítő programokban.

A hidvégi református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődtek a IX. Székföldi Magyar Napok. Ferenczy Miklós nyugalmazott esperes igehirdetésében kiemelte a hálaadás fontosságát. Mint fogalmazott: minden nap van, amiért hálásak lehetünk, különösen egy ilyen ünnepnapon, ahol egy közösség összetartozásáról, magyarságáról tesz tanúbizonyságot. Arra biztatta a jelenlevőket, „vigyázzák az utat, hogy az utánunk következő nemzedékeknek is járható legyen.”

Ferenczy Miklós nyugalmazott esperes mint a Gy. Szabó Béla fametsző, grafikus hagyatékának gondozója egy különleges tusrajzot ajándékozott a helyi gyülekezetnek, majd megnyitotta a Gy. Szabó Béla (1905–1985) Színek és fények emlékkiállítást. Az alkotót főleg fametszőként ismerik a nagyvilágban, de rengeteg grafikát, olajképet, rajzot is készített. A hidvégi közösségi házban pasztelleket mutattak be, amelyek bár töredéke életművének, művészete már ezekből is megismerhető.

„Kovászna megyében sok álom valóra válik. 2019-ben kezdtem tervezni, hogy Gy. Szabó Béla munkásságát a gyülekezetnek is bemutassuk, de akkor még álomnak tűnt. Ma sor kerülhetett a kiállítás megnyitóra, amiért rendkívül hálás vagyok” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Kristály László Zsolt, hidvégi református lelkész.

A Székföldi Magyar Napok Erősdön folytatódnak november 13-án. 

(KMT sajtóiroda)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük