Hirdetés
Hirdetés

Erdőmérnöki és sportszakok indulnak

Erdőmérnöki és sportszakok indulnak Kovászna megye

Jelentősen megerősíti sepsiszentgyörgyi jelenlétét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A magyar kormány 4,15 milliárd forinttal támogatja az egyetem sepsiszentgyörgyi fejlesztését.

A támogatásból az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány tízhektáros területet vásárol Sepsiszentgyörgyön, ahová a következő években egyetemi kampuszt építenek, de a meglévő agrármérnöki szakok mellett a következő tanévekben erdőmérnöki és sportszakokat is indítanak, számolt be Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának igazgatója, Nyárádi István szerint az erdőmérnöki szak engedélyeztetési iratcsomója már elkészült, és ha minden jól alakul, ez a szak idén szeptemberben elindulhat Sepsiszentgyörgyön, ahol 30 helyet kínálnak, ebből 25 tandíjmentes és 5 költség-hozzájárulásos lesz. A Sapientia-egyetem dékánja, Lázár Ede szerint a sportszakon testnevelő tanári és edzői képzést indítanak majd. Ennek beindítását a csíkszeredai kar menedzseli, de amint kiépül az infrastruktúra, Sepsiszentgyörgyhöz fog tartozni. Jelenleg főállású oktatókat, testnevelő tanárokat, felsőfokú képesítéssel rendelkező sportolókat keresnek.

Remények szerint 2020-ban indulhat be a sportképzés. Valószínű, Csíkszeredában a téli sportokra, Sepsiszentgyörgyön a labdarúgásra, a kosárlabdára figyelnek jobban. Mint ismert, Sepsiszentgyörgyön 2015-ben, az egykori Gámán János Szakközépiskola Csíki utcai épületében indult el a Sapientia-egyetem az agrármérnöki szakkal. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük