Hirdetés
Hirdetés

Ne legyen elkallódott talentum!

Ne legyen elkallódott talentum! Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi helyi tanácsnak köszönhetően felébredt a tetszhalálból a papíron 2014 óta létező Megyei Tehetséggondozó Központ. A tanfelügyelőségen tartott tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen az újabb fejleményeket taglalták, jelen voltak azok, akik eddigi útján is kísérték: Sztakics Éva alpolgármester, dr. Pető Mária tanárnő, a központ igazgatója és Kiss Imre főtanfelügyelő.

Bár az alapításról rendelkező miniszteri rendelet 2014-ből datálódik, és 2016-tól a megyei iskolahálózatnak is része a Tehetséggondozó Központ, a működéséhez szükséges 6,5 fős személyzet normáit nem sikerült belefoglalni az örökké faragásra, szűkítésre ítélt megyei pedagógusi létszámkeretbe. Erre csak 2018-ban nyílt lehetőség, amikor a városi tanács is eldöntötte, hogy a tanügyi minisztérium helyett állja a személyzeti költségeket, vagyis vállalja a fenntartói szerepet, és kinevezte a leendő tehetséggondozó központ igazgatójává Pető Máriát, a Székely Mikó Kollégium fizikatanárát, aki évek óta működteti az iskolájában a Tudósklubot. (Egyfajta mini kiválósági központ, ahol a tehetség felfedezésére is különös figyelmet fordítanak.) A tanfelügyelőségnek a koordinátori szerep jut – részletezte az előzményeket Kiss Imre főtanfelügyelő.

Külön épületet kap majd

A hétfői sajtótájékoztatón Sztakics Éva elmondta, egyezség született arról, hogy az új intézmény székhelye – önálló jogi személyiséggel bíró intézményről van szó – a Gyermekek Palotájában lesz, de a gyakorlati tevékenység a magyar csoportoknak a Székely Mikó Kollégiumban, a román csoportoknak pedig a Mihai Viteazul Főgimnáziumban zajlik majd. Idővel saját épületbe vagy épületszárnyba szeretnék áthelyezni a Tehetséggondozó Központot, ahol a gyakorlati munkához szükséges eszközökkel felszerelt laborokat is berendeznének. A létszámkeretbe egy vezetői, öt oktatói állást foglaltak, illetve a működtetéshez föltétlenül szükséges, negyed normás könyvelői-titkári posztot.

Az elképzelések szerint – ezeket Pető Mária ismertette részletesen – egy előzetes tárgyi tudást, emellett pedig kiemelten az egyéni motivációt felmérő teszt után válogatnák be a minimum 8, maximum 15 fős csoportokba a gyermekeket, akiknek a szülei is vállalják, hogy meghozzák a gyermekeik tehetségének a kibontakoztatásához szükséges áldozatot. Nyilván a család életére is kihat az, hogy aki egyszer bejut valamelyik csoportba, elkötelezi magát a legalább heti 6 órás délutáni pluszmunka (3 nap x 2 óra) mellett. Ennek során persze nem a tananyagot tanulják újra, hanem például a tudományos kutatás módszertanát is elsajátítják, illetve sok kiegészítő tudást szereznek majd a jó képességű gyermekek.

Hirdetés
Hirdetés

Egyelőre három matematikára fókuszáló csoportot indítanának (5–6., 7–8., 9–11. osztályosoknak), egyet 7–9. osztályos fizikusoknak, továbbá robotika (7–9. osztályosoknak), kémia-biológia profilú (7–11.), magyar nyelv és irodalom (9–11.), idegen nyelvekre összpontosító (9–11.), illetve két informatika csoportot (5–7., 9–12.) is, de elképzelhető a transz- és interdiszciplináris jellegű munka is.

Egy gyermek csak egy csoportba jelentkezhet

Már mától (január 20-ig) iratkozhatnak azok a tanárok, akiknek diákjai eddig is kiváló eredményeket értek el a megyei, országos és nemzetközi versenyeken, így bizonyították, hogy elhivatottak és teljesítményorientáltak. Ugyanakkor ötödikben, amikor még a tehetség nem nyilvánvaló, és nem is végleges, képesek arra is, hogy a diákoknak többféle módot biztosítsanak arra, hogy rejtett adottságaik felszínre juthassanak.

Egy gyermek csak egy csoportba jelentkezhet, hiszen az is megterhelő, ha viszont nem bizonyítja fejlődését, tehetségét, akkor helyettesíthető másvalakivel a várólistáról. Az is lehetséges, hogy a diák második opciót jelöljön meg beiratkozáskor, ha a teszteléskor kiderül ugyanis, hogy választott csoportjában mégsem brillírozik, akkor átiratkozhat egy másikba. Évente újra felmérik a tehetséggondozóba felvett gyermekeket is.

A tanárok kiválogatása után, január 20–31. között jelentkezhetnek a diákok, majd az órarend véglegesítése után, február 25-től május 31-ig zajlik az oktatás.
Igaz, hogy még minden nagyon képlékeny, hiszen nem tudni sem azt, hány oktató, sem hány és milyen tantárgyakban jeleskedő diák jelentkezik, de az a fontos, hogy beinduljon a tevékenység, idővel még alakítja magát a rendszer – értettek egyet az alapítók.

Minden beiratkozásra vonatkozó információt a tanfelügyelőség honlapján találhatnak meg az érdeklődők (www.isj.educv.ro).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük