Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erasmus+ konferenciát tartottak a Székely Mikó Kollégiumban

Erasmus+ konferenciát tartottak a Székely Mikó Kollégiumban Kovászna megye

Megyei szintű Erasmus+ konferenciát szerveztek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban csütörtökön délután. A megyeszékhelyről és Bodzafordulóról is érkeztek pedagógusok és diákok, akik a program során szerzett tapasztalataikat osztották meg egymással.

Hirdetés
Hirdetés

Az iskola igazgatónője, Sztakics Éva Judit és a megyei tanfelügyelőség európai projektekért felelős munkatársa, Madár Júlia köszöntötte a megyéből összegyűlt diákokat és pedagógusokat. Az eseményen kizárólag azok az intézmények vettek részt, amelyek már részesültek Erasmus+ akkreditációban: a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Kollégium, a Mikes Kelemen Gimnázium és a Székely Mikó Kollégium, illetve a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza, a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó központ, ugyanakkor a bodzafordulói Mihail Sadoveanu Általános Iskola.

Fotó: Farkas Orsolya

Annak, hogy miért csak azok az intézmények kaptak meghívást a konferenciára, akik már benne vannak a programban, a válasz az, hogy ez alkalommal főleg a tanulókra fókuszáltak. „Úgy terveztük, hogy legyen most szó a diákok akkreditációjáról azért, hogy próbálják meg egymást megismerni, megtudni ki hol járt a program keretein belül. Egyik iskola képes lesz motiválni a másikat, mert vannak olyanok akiknél a tanuló, másoknál a tanármobilitás van túlsúlyban. Most a fő cél az volt, hogy a diákok is találkozzanak egymással a különböző iskolákon belül” – ismertette Madár Júlia tanfelügyelő, az esemény szervezője.

Úgy tervezik, hogy a program végére, tehát 2027-re a megye legtöbb középiskolája és vidéki tanintézményei is felkerülnek majd az Erasmus+ listájára. Az akkreditációval rendelkező iskolákon kívül két sepsiszentgyörgyi intézmény, a Csutak Vilmos Pedagógusok Háza, a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó központ illetve a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség is küldenek tanárokat képzésekre, valamint úgynevezett jobshadowingre, ahol tapasztalatcserék során ismerhetik meg a különböző tanítási munkamódszereket. A tanfelügyelőség évente tíz vidéki iskolát vesz be a konzorciumába, a tanárokon, iskolaigazgatókon kívül, nagyobb csoportokban diákokat is küld Erasmus-programokra.

Az élménybeszámolók magyar, román és angol nyelven folytak, de franciául és spanyolul is megszólaltak az előadók. A szervezők ezzel is kívánták népszerűsíteni a diákok körében a többnyelvűséget és érzékeltetni az ezzel járó lehetőségeket.

Spanyol és ír édességek is kerültek a közös asztalra. Fotó: Farkas Orsolya

A konferencia során gasztronómiai utazásra is meghívták egymást a tanulók. Olyan ételkülönlegeségekkel készültek egymás számára, amelyek az általuk meglátogatott európai országok tradicionális finomságainak számítanak. Az Erasmus+ mobilitás programjaira középiskolásokat és általános iskolásokat is küldenek egyaránt, így a bemutatók után a résztvevőknek alkalmuk volt közösen falatozni és ismerkedni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük