Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kilátót és panorámakabint építenek a Bodoki-havasra

Kilátót és panorámakabint építenek a Bodoki-havasra Kovászna megye

Kovászna Megye Tanácsának finanszírozásával építenek kilátót a Bodok-hegység 1194 méter magas csúcsára, a Bodoki-havasra. A nem mindennapi formájú építmény és az onnan nyíló panoráma együtt csodálatos élményt kínál majd, így várhatoan a környéken túrázók száma is nőni fog.

Hirdetés
Hirdetés

A Málnás községhez közeli Bodoki-havasra már most is több jelzett turistaösvény vezet. Tavasszal a környező mezők megtelnek hóvirággal, Bodok felé ereszkedve rövid idő alatt elérhető az egykori Kincsás várának romjai, Málnás felé pedig az egykori Herec várának a helye. Szép időben a csúcsról egész Háromszékre és a Barcaság egy részére is rá lehet látni, a horizonton pedig a Baróti-hegység, a Csukás-hegység, a Bucsecs-hegység, a Királykő és a Fogarasi-havasok csúcsai rajzolódnak ki.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Az NAarhitects gyergyószentmiklósi építésziroda által modern dizájnnal tervezett négyemeletes építmény több funkciót fog ellátni: egyszerre lesz kilátó, menedékhely és a természetfotósok bázisa. Maga a pihenő rész egy panorámakabin része lesz. A kilátót napelemekkel látják el, így akár egy telefont is fel lehet tölteni majd az ott éjszakázóknak, természetesen egy ökovécé is része a menedékhelynek.

A kilátóról szóló határozattervezet előterjesztője, Jakab Barna megyeitanács-alelnök a csütörtöki tanácsülésen elmondta, az elképzelések szerint egy szakaszon majd fel lehet menni autóval, de a csúcstól nem messze majd ezeket egy parkolóban kell hagyni és gyalogosan fölmenni a csúcsra. Jövő őszre, mire az építés befejezését tervezik, elválik, hogy melyik önkormányzat fogja megépíteni az odavezető utat, hiszen a megyei tanács csak a kilátót finanszírozza, az utat akár Málnás, Bodok, Csernáton vagy éppen Dálnok is kiépítheti, ebből utólag turisztikai előnyt nyerve.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

A kilátó építésének értéke egy millió lej (plusz áfa).

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások