Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Emlékezni gyűltünk össze

Emlékezni gyűltünk össze Kovászna megye

A megyeszékhelyen a Bod Péter Megyei Könyvtár háta mögötti kopjafasornál gyülekeztek megadni a tiszteletet az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján, Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán és a Gyűjtemények Házában emlékeztek, Kovásznán a belvárosi református templomkertben.

Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán, az aradi vértanúk és gyóntatópapjuk, Sujánszky Euszták Vetró András szobrász által készített plakettjei előtt emlékeztek a mártírokra. A házigazda tanintézmény pedagógusai és diákjai mellett a helyi Református Kollégium, a Turóczi Mózes- és a Molnár Józsiás-iskolák képviselői, a városvezetés, a Történelmi Vitézi Rend, a kézdivásárhelyi RMDSZ, a Kézdiszéki Székely Tanács és Fejér László Ödön szenátor fejezték ki tiszteletüket az áldozatot hozó hősök előtt.

„Batthyány Lajos, az első felelős kormány miniszterelnöke és a tizenhárom, Aradon fogva tartott tiszt kivégzését Haynau császári-királyi táborszernagy szándékosan október 6-ára, a bécsi forradalom és Latour hadügyminiszter meggyilkolásának évfordulójára időzítette, amivel egyértelművé tette, hogy az eljárások célja a bosszú és nem az igazságszolgáltatás volt. A mártír honvédtisztek holttesteit elrettentésül estig kint hagyták, ám számításaik nem váltak be, ezzel a lépéssel ugyanis csak azt érték el, hogy a közeli falvakból több ezren zarándokoltak a vesztőhelyre. Emlékezzünk hát ma együtt a magyar hősökre, akik mártírhaláluk által jelképpé váltak. Annak a küzdelemnek és áldozatvállalásnak a jelképévé, amelyet a magyar nép évszázadokon át folytatott nemzeti függetlensége megteremtéséért”, hangzott el az eseményen.

A kantai gimnázium Ferencz-Lukács Csenge, Nagy-Babos Tamás és Dezső Zelinda tanárok által felkészített diákjai verses-zenés összeállítást adtak elő. 1848–1849-es katonadalok és Az aradi tizenhárom balladájának feldolgozása mellett Ady Endre- és Kerecseny János-versek hangzottak el Varga Abigél, Peti Lilla, Haraly Henrietta, Bartók Hunor, Bakó-Fazakas Vajk, Székely Hunor, Szőcs Tamás, Vargyasi Szabolcs Márk, Bodó-Czerék Gergő, Ábrahám Anna, Mike Katinka, Bartók Regina, Haraly Hanna, Bögözi Alpár, Pécsi Zsolt, Harai Anna, Dimény-Haszmann Örs, Kovács Hunor, Szabó Boróka, Lakatos Fanni, Rancz Ilka, Székely Csenge, Kanabé Johanna, Kerezsi Gabriella és Pakocs Zsuzsanna előadásában. A megemlékezés koszorúzással és himnuszaink eléneklésével zárult.

„Nem szabad felejtenünk!”

18 órától a céhes városbeli Gyűjtemények Házában található `48-as teremben az Erdélyi Vitézi Rend kézdiszéki hadnagysága szervezésében emlékeztek az aradi vértanúkra. Az emlékezőket Beke Ernő, a rend tagja üdvözölte házigazdaként, beszédében az 1848–1849-es események jelentőségének és az aradi vértanúk hősiességének méltatása mellett Batthyány Lajosról is megemlékezett. „Emlékezni gyűltünk össze, mert sem nekünk, sem a jövő generációjának nem szabad elfelejtenie az 1849. október 6-án történteket, és ennek szellemében kell tovább cselekednünk”, summázott. (daczó)

Nemzetünk megmaradását szolgálták

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Székely Mikó Kollégium a nemzeti gyásznapon ismét együtt szervezte meg az aradi vértanúkról való méltó megemlékezést a könyvtár mögötti 48’-as emlékparkban. Idén a résztvevők sorát a Kárpát-medencei osztály anyaországi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és muravidéki diákjai gyarapították, akik a Székely Mikó Kollégiumban vendégeskedtek.

Az emlékparkban idén újabb kopjafák is kerültek a már meglévő tizenhat mellé, így huszonöt 48’-as hősnek van méltó emlékjele. Az ünnepi műsor moderátora, Nagy Zoltán történész rövid bevezetés után Vargha Fruzsina alpolgármesternek adta át a szót, aki arra kérte a jelenlevő diákokat, fogalmazzák meg maguknak, mit jelent számukra ’48 és az aradi tizenhárom vértanú, adjanak formát ezeknek az érzéseknek, jelentéseknek.

Both Hajnal csíkszeredai konzul kitért arra, hogy bár valószínűleg nem sokan tudják a vértanúk nevét felsorolni, a kivégzettek emléke máig tisztán áll előttünk. „Fontos emlékeztetni magunkat arra, hogy bár leverték, a forradalom nem bukott el, a véráldozat nem volt hiábavaló. A szabadságharc mártírjai vitték előre a nemzetet a kiegyezésig, amely után hatalmas fejlődésnek indult az ország” – fogalmazta meg lélekerősítő üzenetét.

A Mikóban vendégeskedő Kárpát-medencei osztály előadta Az aradi Golgota című műsort, majd Balázs Antal, a vértanúk kopjafájának faragója mondta el: az idén új kopjafákat állítottak azoknak a ’48-asoknak, akik száműzetésben fejezték be életüket, vagy másutt haltak hősi halált: Kossuth Lajosnak, Bem apónak, Petőfi Sándornak, Gábor Áronnak, Czetz Jánosnak, Tuzson János őrnagynak, Berde Mózsa kormánybiztosnak, Turóczy Mózes tűzoltószázadosnak és Végh Antalnak; utóbbi négy alig három napja került a helyére. Gábor Áronnak kivételesen a róla elnevezett alapítvány elnöke, Bodó Csaba faragta az emlékjelt, a gidófalvi születésű Czetz Jánosnak szintén földije, Tóth Lajos tanár.

Zelenák József evangélikus püspökhelyettes megáldotta a hősöket és a jelenlevőket is, majd a mikós diákok, az önkormányzat és más intézmények képviselői elhelyezték koszorúikat. A nemzeti himnusz éneklésével ért véget a műsor.

Kovásznán is fejet hajtottak

Kovászna városában délután hat órakor kezdődött az aradi vértanúkra való megemlékezés a belvárosi református templomkertben. Benedek Zakariás RMDSZ-es képviselő beszédében felidézte a történelmi eseményeket, majd Balogh Zoltán kézdi-orbaiszéki esperes és Mátyás Károly katolikus plébános mondott áhítatot. Az esemény hangulatát a református férfidalárda, a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad és a Havadtőy Sándor Cserkészcsapat emelte. Az ünnepség himnuszaink eléneklésével, valamint a kegyeletkoszorúk elhelyezésével ért véget. <<

Fotó: Tofán Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük