Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Eminescuval a harmóniáért

Miután a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) múlt héten levélben azt követelte a városházától, hogy utaljon ki területet egy Eminescu-szobor számára – ha már Petőfinek is szobrot állítanak –, Antal Árpád polgármester e heti sajtótájékoztatóján részletesebben is kitért a válaszlevelében megfogalmazottakra.

Hirdetés
Hirdetés

A FCRCHM nem kérte, inkább követelte azt, hogy az egyenlő bánásmód és a méltányosság elvét tiszteletben tartva, a város Eminescunak is állíttasson szobrot egy, a költő nagyságához méltó közterületen, amelyet előzetesen egyeztet a város a fórummal. További igényük, hogy az önkormányzat finanszírozza is meg a szoborállítást olyan arányban, ahogyan a referenciaként kijelölt Petőfi-szobor esetében teszi. A Dragoș Burghelia szervezeti elnök által aláírt közlemény arra hivatkozik, amennyiben egyszerre állítanának emléket a két költőóriásnak, az a szentgyörgyi etnikai közösségek közti párbeszédről és harmóniáról lenne tanúbizonyság.

A polgármester válaszlevelében jelezte – s ezt a sajtótájékoztatón is megerősítette –, ez ügyben addig nem ül a tárgyalóasztalhoz a civil fórum képviselőivel, ameddig a szervezet nem hagy fel az önkormányzati munkát akadályozó és támadó tevékenységével. Pontosabban vissza kell vonniuk azt a két pert, amellyel megtámadták a városvezetés és a kormány által az összes törvény betartásával elfogadott városzászlót, illetve a kormány azon határozatát, amellyel a város tulajdonába utalta a Stadion utcai sportbázist. Ezzel ugyanis a FCRCHM azt bizonyítja, hogy a város érdekei ellen dolgozik, hiszen a stadionnak nyilvánvalóan jobb gazdája a város.

A FCRCHM kezdeményezését a hírhedt Úz-völgyi akciót szervező Calea neamului egyesület is támogatja, ez ügyben szerdán írtak a polgármesteri hivatalnak. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük