Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elpróbálják a lehetséges valóságot

Elpróbálják a lehetséges valóságot Kovászna megye

Új, iskolán kívüli tevékenységet indított diákjai számára a Székely Mikó Kollégium ebben az  évben. A magyar kormány támogatásának köszönhetően a drámaórákat a gimnazista diákok opcionálisan választhatták a kötelező iskolaprogram után.

A drámapedagógia egy reformpedagógiai módszer, melynek alkalmazása kevésbé terjedt el Erdélyben. Olyan képességeket fejleszt, amelyek a mindennapi életben szükségesek, ám a hagyományos oktatás nem biztosít elég lehetőséget ezek elsajátítására. A projekt abból a felismerésből született, hogy az elméleti iskolában tanuló diákok gyakran túlterheltek, kreatív oldalukat ritkán használják a hagyományos, frontális oktatásban, ahol nincs sok lehetőségük arra, hogy saját véleményüket megfogalmazzák. A drámajátékokban a diákok a cselekvés képességét sajátítják el, hogy a valóságos életben is merjenek tenni, cselekedni maguk és társaik érdekében.

Az órák során játszva, a színház eszközeivel olyan témákkal foglalkoznak, amelyek érintik őket (család, barátok, iskolai konfliktusok) és ezekkel kapcsolatban kifejthetik gondolataikat is. Ezáltal tudatosabbakká és bátrabbakká válhatnak, ha mindennapjaikban ilyen szituációkkal találkoznak, hiszen addigra már ismerősek lesznek a helyzetek és a reagálási lehetőségek.

A drámaórák emellett fejlesztik a szocializációt, érzelmi intelligenciát, empátiát, hiszen ezek mind csoportos játékok, az egyénnek csapatban kell gondolkodnia, másokra kell figyelnie és támaszkodnia. Az órákat Kovács Emese drámapedagógus vezeti, aki teatrológiából és pedagógiából szerzett diplomát, emellett részt vett színházi nevelési továbbképzésen is. A tevékenységet idén is folytatják. A Bethlen Gábor Alap zrt. finanszírozásának köszönhetően a diákok számára az órák ingyenesek.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük