Felhívás!

Élő Népművészet

Április 22-én online nyílt meg a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás, amely a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléje. A budapesti Hagyományok Háza adott otthont a kiállításnak, amit Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató nyitott meg.

A legmívesebb népművészeti alkotásokat bemutató kiállítást 1973 óta idén 17. alkalommal szervezik meg, amelyre a kézművesek, alkotóközösségek, népi iparművészek remekei kétlépcsős pályázat útján kerülhettek be. A tárlat ötévente bemutatja az adott időszakban készült legnívósabb, legszebb népművészeti alkotásokat a Kárpát-medencéből.

Idén 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotóközösség 1533 pályamunkáját válogatták be. A pályázat kiírásában és megszervezésében a Hagyományok Házával a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a szintén erdélyi Kallós Zoltán Alapítvány működött együtt. Az anyaországban Zalaegerszegen, Szekszárdon, Székesfehérváron, Zsámbékon, Mezőkövesden, Berettyóújfaluban és Békéscsabán, valamint idén először Erdélyben szerveztek regionális kiállítást a helyben összegyűlt legszebb munkákból. A helyi kiállításokat egy központi zsűri látogatta végig és válogatta ki a budapesti kiállítás anyagát.

A kiállítás alkotóit díjazzák is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma díj, amellyel idén 35 alkotót díjaztak, és ezen felül közel 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A Folktrend díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium. A nagyszabású díjátadót egy későbbi időpontban, a korlátozások feloldása után rendezik meg. A szervezők remélik, hogy a nagy gonddal válogatott és berendezett kiállítás hamarosan személyesen is megtekinthető lesz augusztus 24-ig – addig is látogassanak el honlapjukra (www.hagyomanyokhaza.hu).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.