Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Élnek a lehetőséggel

Élnek a lehetőséggel Kovászna megye

A tervezetthez képest nem módosult a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanévszerkezete, az oktatásszervezésbeli változásokat elsősorban nem a rezsicsökkentés szándékával hozták meg – szögezte le megkeresésünkre az egyetem rektora, dr. Tonk Márton.

Hirdetés
Hirdetés

– Milyen változásokra számíthatnak a Sapientia diákjai a 2022/2023-as tanévben?
– A tanévszerkezet a tavaly nyáron elfogadott formájában marad: 14 hét az első és második szemeszter egyaránt, vizsgaidőszakokkal és vakációkkal megszakítva. Az egyetemen meghozott intézkedés közvetlen kontextusát az adja, hogy a nyár folyamán Romániában megváltoztak a felsőoktatási szabályozások, csak ez kevés visszhangot kapott a médiában. Az országos minőségbiztosítási bizottság, az ARACIS olyan normatívát dolgozott ki – a hazai egyetemekkel egyetértésben, partnerségben –, amely szerint a nappali tagozatos képzésben az idei tanévtől kezdődően végezhetők bizonyos online tevékenységek, korábban ezt a törvény tiltotta. Európában az első e tekintetben az ország. Ez a normatíva azt tartalmazza, hogy az egyes tudományterületeken, adott szakokon, lebontva alapképzésre, mesterképzésre és doktorképzésre, az oktatási folyamatnak hány százaléka végezhető el online módon. Erre megad bizonyos maximum értékeket, például van, ahol az elméleti oktatás elmehet 65%-ig, a gyakorlati pedig néhol 30–35 százalékot is megenged.
– Hogyan ültetik mindezt életbe?
– A Sapientián már szeptember 12-től elkezdődött az oktatás, ezzel az elsők vagyunk a hazai egyetemek között. Felvetődött, hogy é-lünk-e az online oktatás lehetőségével, és nyilván, ezen a ponton gazdaságossági szempontok is felmerültek. November 30. – december 1. között amúgy is csonka hetünk lett volna az állami ünnepek miatt, illetve mert már hónapokkal ezelőtt döntés született arról, hogy a koronavírus elleni oltás beadatásáért járó szabadnapot is ekkorra időzítjük. Oktatásszervezési döntés, hogy az összes online tevékenységet, amit az ARACIS lehetővé tesz (és amelynek a maximumát messze nem használjuk ki), erre és az ezt követő két hétre ütemezzük be, ami után nálunk de-cember 16-án zárul is a szemeszter.

– Ilyen módon az erőforrásokkal is sikerül takarékosabban gazdálkodni.
– Nem arról van szó, hogy a Sapientiának ne volna meg a működési biztonsága, sokkal inkább arról, hogy biztonságban szeretnénk tudni az összes tervünket, szakfejlesztéseink zajlanak, sportszakot indítunk Sepsiszentgyörgyön, beruházásaink vannak folyamatban. A törvényes lehetőséget felhasználva tehát nagyobb mozgásteret hagytunk az egyetem számára arra az esetre, ha tovább romlana a gazdasági helyzet, amire, úgy tűnik, sajnos, van esély. Olyan költségvetést kellett megterveznünk, amire egy felelős egyetemi vezetés azt mondhatja, hogy ez így végrehajtható, még akkor is, ha a gazdasági viszonyokban kedvezőtlen fordulatok jönnek. Ezzel együtt mi továbbra is határozottan a jelenléti oktatás mellett tesszük le a voksunkat. Ezt a tanévet is úgy építettük fel, hogy a jelenléti oktatás minőségén semmilyen csorbát ne ejtsen ez a kis oktatástechnikai átszervezés.

Fotó: kv.sapientia.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 14., 1:10
    ÉRTÉKELÉS: 6

    szuper lehet egyetemet vegezni munkahely mellett is. bedugod a fulhallgatot kikapcsolod a kamerat es a vizsgan atengednek majd vagy odateszed a kollegadat helyetted levizsgazni. a sport szak eseteben is talalnak majd online megoldast lavorba a kamera ele elokeszit egy kis langyos vizet majd johet a pancsikazas. lassan minden felanalfabeta kap diplomat