Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Felelősségre vonás helyett kitüntetés

Szaharov-díjra jelöli az ukrán népet és Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az Európai Néppárt (EPP) – jelentette be a politikai alakulat frakciója. Indoklásuk szerint nincs kétségük afelől, hogy „Ukrajna bátor népe, élükön Volodimir Zelenszkij elnökkel” ezt megérdemli, mert „továbbra is nap mint nap védik az európai értékeket a harctereken”.

Az Európai Parlament által 1988-ban alapított díj „az emberi jogok és az alapvető szabadságok, különösen a véleményalkotás szabadságához való jog védelme területén elért kiemelkedő eredményt hivatott jutalmazni. Ezen kívül odaítélhető a kisebbségek jogainak védelméért, a nemzetközi közjog érvényesítéséért, valamint a demokrácia és a jogállamiság megteremtésére irányuló erőfeszítésekért” – olvasható a szabályzatában.

„Ukrajna bátor népe” jogosultságát a Szaharov-díjhoz nem áll szándékunkban megkérdőjelezni, mert fiai országuk védelmében ragadtak fegyvert és áldozzák fel tömegesen az életüket – legalábbis ők ebben a hitben vannak. A magát vezérüknek kikiáltó és úgy is viselkedő Zelenszkij jelölését azonban határozottan ellenezzük, és a díj szellemisége megcsúfolásaként értékeljük. Hiszen Ukrajna államfőjeként tanúsított magatartása, kifejtett tevékenysége és véghezvitt cselekedetei homlokegyenest ellentmondanak a jelölés feltételeinek, amint az alábbi, korántsem teljes felsorolás érzékelteti.

Zelenszkij elnöksége alatt fogadták el, és lépett életbe az ország orosz, lengyel, magyar, román és más nemzetiségű lakóit harmadrendű állampolgárként kezelő nyelvtörvény. Ő volt az, aki a tárgyalásos rendezés helyett fokozta a többségében oroszok által lakott donyecki és luhanszki területek elleni katonai fellépést. Ahelyett, hogy gátat vetett volna az ukrán szélsőségesek kisebbségellenes aljasságainak, megnyilvánulásaival bátorította őket. A háború kitörése után hadrendbe állította a nyíltan náci nézeteket valló Azov zászlóaljat, és szemet hunyt kegyetlenkedéseik fölött. Feloszlatta az ellenzéki pártokat, és szigorú cenzúrát vezetett be. Ráadásul a békére való törekvés helyett teljes erőbedobással a háború kiszélesítésén munkálkodik.

A tettei alapján tehát nem kitüntetést, hanem felelősségre vonást érdemel! 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.