Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a Csíki negyed felvirágoztatása

Elkezdődött a Csíki negyed felvirágoztatása Kovászna megye

Modern, integrált közösségi központot avattak kedden a sepsiszentgyörgyi Csíki negyedben, az Otthon sétány 34-es tömbház földszintjén. Az eseményen részt vett Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, aki Szép-Márk Lindával, a Szociális Támogatási Igazgatóság vezetőjével és Hubbes Kingával, a Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyei fiókszervezetének régiós koordinátorával tartott közös sajtótájékoztatót.

A Csíki Negyedi Közösségi Központ működését a Szociális Támogatási Igazgatóságon keresztül az önkormányzat fogja finanszírozni, a szolgáltatásokat és a különböző programokat a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi munkatársai szervezik meg. 

A foglalkozásokat és közösségi programokat a Sepsi Helyi Akciócsoport (Sepsi GAL) által lehívott európai uniós alapokból finanszírozzák. Ez az első megvalósítása annak a támogatási rendszernek, amelyhez a Sepsi GAL révén jutottak hozzá és amelynek szintén partnere Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, civil szervezetek, valamint a vállalkozói szféra is.

„Az önkormányzat szempontjából elmondhatjuk, hogy ez a Csíki negyedben megvalósuló beruházások egyike.  Amikor Sepsiszentgyörgyre költöztem, nekem azt mondták, hogy a Csíki negyed valamikor a város egyik legszebb negyede volt, amelyet a Sing Sing néven ismert tömbház szociális otthonná való átalakítása után sokan hátrányos helyzetű övezetnek tekintenek. Mi ezt nem így gondoljuk, az önkormányzatnak pont olyan kedves ez a városrész is mint a többi, ezt bizonyítják azok a fejlesztések amelyek jelenleg zajlanak és zajlani fognak a jövőben is. Az viszont tény, hogy a hivatalos adatok alapján több rászoruló család él itt mint a város többi negyedeiben, éppen ezért vontuk bele a Csíki negyedet is a fejlesztési stratégiánkba. Ez magában foglalja az itt található park korszerűsítését, sportpálya építését, folyamatban van az Árvácska Napközi Otthon felújítása, több járdát és parkolót is leaszfaltoztunk, valamint az országos helyreállítási terv által 30 tömbházlakás hőszigetelése fog megtörténni” – sorolta az alpolgármester.

Hirdetés
Hirdetés

A Szociális Támogatási Igazgatóság vezetője, Szép-Márk Linda elmondta, hogy a Caritas szakemberei naponta jelen lesznek a közösségi központban és különböző szociális szolgáltatásokat nyújtanak a gyermekeknek és a családoknak, a Szociális Támogatási Igazgatóság kiegészítő és feltérképező szolgáltatásként fog ehhez csatlakozni. Ugyanakkor egy segítő-beszélgetésről, krízisintervencióról szóló szolgáltatást is szeretnének elindítani elsősorban családok és idősek számára.

Jövőbeni céljaik között szerepel egy közösségi-egészségügyi szolgáltatás elindítása is, amelyet azonos területen működő intézményekkel közösen valósítanának meg.

A Gyulafehérvári Caritas regionális koordinátora, Hubbes Kinga kifejtette, hogy a közösségi központ létrejötte egy sikeres együttműködés eredménye.

„Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával és a Szociális Támogatási Igazgatósággal való együttműködésünk nem most kezdődött, ez hosszabb időre nyúlik vissza. Együttműködtünk a szociális stratégia kidolgozásában, pályázatok megírásában. Elmondható, hogy egy hosszú együttműködési folyamatnak egyik szakaszához érkeztünk most el” – emelte ki Hubbes Kinga.

A Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyei fiókszervezete több szolgáltatást nyújt majd az újonnan létrejött közösségi központban, többek között gyermektámogatási tanácsadást.

„A szolgáltatások által, amelyeket ebben a központban nyújtunk az a célunk, hogy minél közelebb kerüljünk az itt élő családokhoz és egy olyan barátságos teret biztosítsunk, ahol több generáció is otthonra talál. Nagyon fontos, hogy ezeket a szolgáltatásokat azokra az igényekre építsük fel, amelyeket a közösséggel együtt tudunk megfogalmazni” – fejtette ki Hubbes Kinga.

 Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 1., 8:32
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Az ingyenes szociális szolgáltatások nem igazán vezetnek az úgynevezett felvirágoztatáshoz az emberek jövedelme növekedése hiányában. És az az igazság, hogy van néhány tömbház építve amelyekben a lakások beosztása és nagysága bizonyára nem megfelelőek, nyáron sajnos jól érezhető a szennyvíz szag, magyarán a s.ar szag. A torony tombhazban jártam régebben és a lépcsőházban belépve bizony nagyon kellemetlen szag volt, tele repdeső szunyogokkal. Az a néhány decizo amit nem lehet bárnak nevezni pedig nem a jóletről árulkodik. De ez is a város része és az ott gyengébben fizetett emberek munkájuk után élnek jobban a patronocskak a városban és a nagyobb cégek. Már ideje azt a város részt is nem mostoha testvérként kezelni, de a jövedelmek növelése nélkül ez is egy pénztemető lessz, mint a többi méregdrága „kultúra”, a város folyamatosan kell pénzelje.