Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elhunyt dr. Bíró Géza

Elhunyt dr. Bíró Géza Kovászna megye

Február 3-án, vasárnap elhunyt dr. Bíró Géza főorvos, a kézdivásárhelyi kórház egykori igazgatója. Az egészségügyi intézmény nyugalmazott vezetője 1938. január 20-án született, 81 éves volt.

Dr. Bíró Géza a szomszédos Hargita megyében, Csíkszentmártonban született, ahol elemi iskoláit is végezte. A középiskolát Csíkszeredában járta ki, ahonnan érdemdiplomával került ki, így a marosvásárhelyi orvosi egyetemre 1954-ben felvételi nélkül iratkozhatott be. Alaptanulmányait a röntgenorvosnak való szakosodás követte, az egyetemről való kikerülése után (1960) első állását szülőfalujában töltötte be, ahol hat éven át körorvosként tevékenykedett. 1956-tól 1960-ig feleségével együtt a marosvásárhelyi klinikán dolgozott, onnan Csíkszeredába, majd Kézdivásárhelyre került, ahol 1994-től 2004-ig a céhes város kórházát igazgatta. Ez mellett tagja volt a kézdivásárhelyi tanácsnak is, amelyben az egészségügy érdekeit képviselte.

1978-tól volt radiológusi főorvos képesítése, életpályájának 46 évéből 26-ot vezetőként töltött. Igazgatósága során, 1995-ben kezdődött meg a kézdivásárhelyi kórház új szárnyának a tervezése, majd építése, aminél az avatószalagot 2005. november 23-án vágták el. Nyugdíjazása után is tevékeny volt, 2017-ig volt a kézdivásárhelyi kórház munkatársa.

Kiss István ügyvéd, Dr. Bíró Géza, a kórházalapító című könyvében foglalta össze volt munkatársa, egyik mentora munkásságát. A könyvet 2018. január 19-én, egy nappal dr. Bíró Géza születésnapja előtt mutatták be a Vigadó Művelődési Házban.

Dr. Bíró Gézától 2019. február 6-án, holnap vesznek végső búcsút. Temetése szülőfalujában lesz 14 órakor.

Szerkesztőségünk őszinte részvétét tolmácsolja dr. Bíró Géza családjának.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások