Felhívás!

Elhunyt a tojó?

Elhunyt a tojó? Kovászna megye

Kivételes jelenséget figyelhetnek meg idén a sepsiszentgyörgyi gólyakamerát követő madárbarátok – tudtuk meg Kelemen László ötletgazdától, a megyeszékhelyi Rara Avis Madártani Egyesület elnökétől.

Körülbelül 3 hete érkezett meg a hím gólya a sepsiszentgyörgyi bekamerázott fészekbe, ám mivel a tojó feltehetőleg a vándorlás során elpusztult, ezért jelenleg pár után kutat a hím.

– Az első érkező gólyák általában a saját fészkükbe jönnek vissza, így joggal gondolhatjuk, hogy a hím a tavalyi madár. Nagyon érdekes jelenséget figyelhetünk meg. Pár hete ugyanis megjött a fészekfoglaló hím gólya, ám hosszú, nyolcnapos várakozás után sem jelent meg a párja, a tojó. A hím végül felkerekedett, a szűk környezetében iparkodott 1 nap alatt társat találni magának, ám mivel sikertelenség övezte kutatását, ezért visszatérése után újabb tíz napot hiányzott, feltehetőleg nagyobb térségben kutatott tojó után– avatott be Kelemen.

Végül hétfőn – április 15-én – este érkezett meg, újra egyedül. Kedden reggel pedig újra hiányzott.
– A napokban kiderül, hogy hozott-e végül társat magának. Mindenképpen érdekes fordulatot vett a bekamerázott gólyafészek „élete” – magyarázta az egyesületi elnök.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások